Video

Terwijl de winkelketens omvallen, heeft de zelfstandige modezaak succes

7 maart 2016 om 21:26
nl
Terwijl ketens als V&D, Perry Sport en Miss Etam failliet gaan, zien diverse zelfstandige modewinkels hun omzet stijgen. En dan vooral die zaken die in een dorp zitten. Eén daarvan is kledingzaak Van Tilburg in Nistelrode. Die breidt zelfs uit.
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

Op een doordeweekse dag staat de parkeerplaats voor z'n 400 auto's al gauw vol. Het gaat goed met modezaak Van Tilburg.
Vorig jaar steeg het aantal klanten met zeven procent tot 700.000 bezoekers. De omzet steeg met negen procent tot vijftig miljoen euro. En de winst? Dat wil eigenaar Peter van Tilburg niet zeggen. "In ieder geval genoeg om te kunnen investeren", lacht hij.
'Sterke economische regio'Het succes van modezaak Van Tilburg is exemplarisch voor meer Brabantse kledingzaken. Kenmerkend is dat deze succesvolle winkels vooral in dorpen zitten. "Ze profiteren van een sterke economisch regio", zegt Anna Hutten, van adviesorganisatie Inretail.
"Daarbij komt dat ze vaak laagdrempelig zijn. De Brabantse gemoedelijkheid proef je er. Bovendien zijn ze goed bereikbaar en hebben ze voldoende parkeermogelijkheden."
Passie is het toverwoordMaar er is meer. Peter van Tilburg benadrukt dat passie het toverwoord bij familiebedrijf Van Tilburg is. Passie voor het vak en voor de klant. "Wij lopen hier het vuur uit de sloffen voor onze bezoekers. Dat doen we al meer dan 125 jaar, het zit in ons DNA."
Als voorbeeld geeft van Tilburg de extra service die de winkel levert. "Zo hebben we hier een naaiatelier. Als de klant z'n gekochte kleding wil laten vermaken, kan dat daar. Ondertussen kan hij een kopje koffie drinken of wat eten. Dat allemaal onder één dak."  
OnderscheidenVan Tilburg is niet verbaasd over het omvallen van ketens als de V&D, Miss Etam en Perry Sport. "We hebben in Nederland veel te veel winkeloppervlak, goed voor wel dertig miljoen inwoners. Ook gaan steeds meer mensen online winkelen, daar moet je als onderneming in meegaan. En je moet je onderscheiden, uniek zijn. Dat gold voor deze zaken niet. Al met al is het niet vreemd dat ze het niet gered hebben."
Van Tilburg heeft een webshop en binnenkort gaat het uitbreiden. Bij de winkel komt een restaurant met buitenterras en een aparte zaak voor schoenen. En de parkeerplaats wordt gemoderniseerd, met parkeerbegeleiding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.