'Dit is censuur', gedenkhoek Albert Verlinde van Bredase kunstenaar verwijderd van metrostation

7 maart 2016 om 21:25 • Aangepast 21 november 2020 om 12:11
nl
Het deed misschien wel een beetje luguber aan, het gedenkhoekje voor Albert Verlinde op metrostation Wibautstraat in Amsterdam. Maar kunstenaar Jordy Koevoets uit Breda wilde met de vitrine vol met foto’s van Verlinde vooral een punt maken tegen de roddeljournalistiek. "Het was een statement tegen de gekte en onzin van de media. Maar nu wordt het weggehaald en dat is censuur", aldus de Bredanaar.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

'In memoriam: de dood van een roddelkoning' heet het kunstwerk in een zwarte vitrine van het metrostation. In de vitrine stonden tien foto’s van de musicalkoning uit Cromvoirt. En om die foto’s natuurlijk veel kaarsen, bloemen en een teddybeertje.

Wachten op privacy instellingen...

Wie denkt dat dit iets persoonlijks tegen Albert is, heeft het mis. “Hij is voor mij het symbool van de gekte van de media. En het was voor mij duidelijk dat dit niets persoonlijks was”, legt Jordy uit. “Maar nu er zo’n ophef over ontstaat, wordt het wel persoonlijker. Nu wil ik er ook wel met gestrekt been in”, legt hij uit.
'Kunstwerk aanstootgevend'De ophef ontstond nadat het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB de vitrine namelijk dit weekend afplakte. “Het kunstwerk is aanstootgevend en kwetsend, daarom plakten we het af. En in overleg met de exploitant is besloten om het per direct te verwijderen”, zegt een woordvoerder van de GVB.
“Wij willen het voor de reizigers aangenamer maken op onze stations. Dat gebeurt dan ook met kunst. Maar dit vinden wij niet aangenaam, daarom moet het weg”, vindt het vervoersbedrijf.
En dat het weg moet is volgens Koevoets censuur. “Hieruit blijkt maar weer dat de macht gewonnen heeft”, vindt hij. De GVB spreekt tegen dat het om censuur gaat. “Censuur is niet aan de orde.”
'Geen problemen mee'"Dit is kunst en die jongen wilde iets vertellen en in die boodschap pas ik blijkbaar", zegt Albert Verlinde maandagavond bij RTL Boulevard. "Ik heb er verder geen problemen mee. De problemen zijn tussen GVB en de kunstenaar."
"Hij vindt blijkbaar dat er te weinig verdieping is. Waarom hij dan Boulevard aanspreekt? Ik kan daar niet helemaal bij", zegt Verlinde lachend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.