Grootste zoogdier van Europa vanaf vandaag in Brabantse natuur - Omroep Brabant
Video

Grootste zoogdier van Europa vanaf vandaag in Brabantse natuur

7 maart 2016 om 18:26
nl
Ietwat onwennig liepen ze maandag hun eerste rondje door natuurgebied de Maashorst bij Uden, vier Europese bizons, ofwel wisenten. Afstammelingen van een bijna uitgestorven soort, die in de Maashorst nieuwe kansen krijgen. Er is een jaar uitgetrokken om de dieren te laten wennen in een afgesloten gebied.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Er is lang over gepraat, maar maandag was het dan zover. De eerste wisenten kwamen met groot transport aan in de Maashorst. Ze komen deels uit de Kennemerduinen waar al sinds 2007 wisenten verblijven, en deels uit het buitenland.  
In de Maashorst krijgen de dieren een gebied van tweehonderd hectare ter beschikking, waar in elk geval het komende jaar het publiek alleen onder begeleiding in kan. Als het allemaal goed gaat, krijgt de wisent over een jaar een veel groter leefgebied in de Maashorst.
Wereldwijd nog 5000De wisent is het grootste nog levende landzoogdier in Europa. Er zijn er wereldwijd nog maar 5000 van. In de prehistorie kwam hij in Europa algemeen voor. Hij is verwant aan de Amerikaanse bizon.
Een volwassen stier weegt zo'n negenhonderd kilo. Ze worden in de Maashorst ingezet om het gebied te begrazen, zodat het een open landschap blijft.
'Big five' in BrabantProvinciebestuurder Johan van den Hout pleitte een aantal jaren geleden voor het herintroduceren van de 'big five' in de Brabantse natuur. Hij kreeg daar politiek geen steun voor, maar langzamerhand krijgt hij toch zijn zin.
De wisent was één van die big five. Ook het edelhert komt later dit jaar naar het 'Groene Woud' bij Boxtel en het wilde zwijn is er al. Het wachten is dan alleen nog op de otter en de lynx.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.