Son en Breugel: 'Wet stelt geen eisen aan aantal stemlokalen voor Oekraïne-referendum'

7 maart 2016 om 18:03
nl
De Referendumwet stelt volgens de gemeente Son en Breugel geen eisen aan het aantal stemlokalen dat een gemeente beschikbaar moet stellen voor het Oekraïne-referendum op 6 april. Dit betoogde de gemeente maandag voor de rechtbank in Den Bosch.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De gemeente Son en Breugel moest zich daar verantwoorden voor het feit dat zij voor het referendum op 6 april maar drie stemlokalen beschikbaar stelt, veel minder dan normaal. Volgende week maandag doet de rechter uitspraak in deze zaak.
De gemeente Son en Breugel was gedagvaard door het Forum voor Democratie, een van de partijen binnen het samenwerkingsverband GeenPeil, dat het initiatief nam tot het referendum. En door de gehandicapte familie Buijtels uit Son en Breugel.
In strijd met Europese regelsVolgens het Forum voor Democratie handelt de gemeente Son en Breugel in strijd met Europese regels. Door het kleine aantal stemlokalen, is het volgens het Forum voor gehandicapten veel moeilijker om te gaan stemmen. Terwijl zij volgens het Europese recht gelijk behandeld moeten worden.
Ook is het kleine aantal stemlokalen volgens het Forum een inperking van het recht op vrije meningsuiting.
Democratisch genomen besluitIn de ogen van de gemeente is het een door de gemeenteraad van Son en Breugel democratisch genomen besluit om drie stemlokalen beschikbaar te stellen. Hier heeft het forum in haar ogen dan ook niks over te zeggen.
Omroep Brabant onderzocht hoeveel stemlokalen verschillende gemeenten in onze provincie beschikbaar stellen voor het referendum. Bekijk hier hoeveel stemlokalen jouw gemeente opent op 6 april:[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56d99dcd7d626]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.