Boren naar schaliegas tot en met 2023 verboden, PvdA stemt in met verlenging verbod

8 maart 2016 om 16:45
nl
Het verbod op het boren naar schaliegas in Nederland is tot en met 2023 verlengd. Een motie voor die verlenging, ingediend door D66, SP en Partij voor de Dieren, werd dinsdag aangenomen in de Tweede Kamer.
Profielfoto van Maarten Bakker
Geschreven door
Maarten Bakker

Aanvankelijk pleitten de partijen voor een wettelijk verbod. Door de motie aan te passen, wonnen de partijen de steun van de PvdA. Zo is het verbod op schaliegasboringen niet definitief van kracht, maar is het wel tot de afloop van het energieakkoord, na 2023, verlengd.
SchaliegasboringenVVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken besloot vorig jaar al dat er tot 2020 geen commerciële winning mag plaatsvinden. De gemeente Boxtel is al enige tijd in beeld als locatie van schaliegasboringen.
Voor de periode daarna lagen er toch plannen klaar voor schaliegaswinning. Ook zouden vanaf volgend jaar ook schaliegasboringen mogen beginnen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.
Niet afschrijvenBelangrijk dinsdag was de opstelling van regeringspartij PvdA. Bij een bezoek aan Boxtel heeft fractiewoordvoerder Jan Vos zich in het verleden uitgesproken tegen schaliegaswinning. Dinsdag stemde de partij in met de motie, zij het in afgezwakte vorm.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.