Landje pik, gewoon lomp of een ambtenaar met een vette onvoldoende voor aardrijkskunde

7 maart 2016 om 21:35
nl
Brabant is zeker een halve kilometer Brabants grondgebied kwijtgeraakt aan de provincie Zuid-Holland. Bij Sleeuwijk langs rijksweg A27, op Brabants grondgebied, is plotseling een bord geplaatst waarop staat 'Welkom in Zuid-Holland'. Terwijl de echte provinciegrens zeker een halve kilometer verderop ligt. De verschijning van het bord zorgt voor veel hilariteit, maar ook voor ergernis in de regio. De term 'landje pik' is een veel gehoorde kreet.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Natuurlijk is het dorp Sleeuwijk op en top Brabants en natuurlijk weet 'iedereen' dat de provinciegrens tussen het gemoedelijke Brabant en het haastige Holland midden op de Merwedebrug ligt.
Het midden van de brug en de onderliggende rivier de Boven Merwede vormt de grens tussen ons en 'hun'. Waarom de 'arrogante' Hollanders een bord plaatsen op ons grondgebied met de tekst 'Welkom in Zuid-Holland' is een groot raadsel.
Lomp of praktischNatuurlijk, het bord zou geplaatst kunnen zijn uit praktische redenen. Maar die gedachte wordt teniet gedaan als we kijken naar het 'Welkom in Zuid-Holland'-bord bij de Moerdijkbrug/A16.
Wie van Brabant naar Holland gaat over de A16 ziet het welkomstbord staan als hij de brug over en in Zuid Holland is. Het autootje van Google streetview zag het bord staan in september van het vorig jaar, dus een actuele stand van zaken.
Google streetviewOok bij Willemstad zijn de Zuid-Hollanders bescheiden gebleven. Net over Volkeraksluizen waar de A59 overgaat in A29 staat bij het knooppunt Hellegatsplein een bord 'Welkom in Zuid-Holland'. Het desbetreffende bord werd ook hier door de Google streetview-auto gefotografeerd in september 2015.
Wie aan Rijkswaterstaat een vraag heeft over de Merwedebrug komt terecht bij twee organisaties. Jawel, twee. Rijkswaterstaat Holland en Rijkswaterstaat Brabant, als de één een vraag moet doorspelen naar de andere kant, vanwege de provinciegrens, dan duurt het dagen voor er een antwoord komt.
Als er al een antwoord komt, want die provinciegrens is normaal een enorme barrière voor de ambtenaren. Op deze keer na dan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.