12.000 wapens met vergunning in Brabant, meeste voor de jacht

8 maart 2016 om 10:50
nl
Van alle provincies zijn in Brabant de meeste vuurwapens in omloop. Het zijn er 12.000. Dat blijkt uit cijfers die Nu.nl via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft gekregen.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

De nieuwssite vroeg naar het aantal verleende wapenvergunningen. Het blijkt dat de politie voor het vierde achtereenvolgende jaar minder vergunningen voor vuurwapens heeft verleend. Het aantal daalde van 72.645 naar 72.086.
Politie strengerNa de schietpartij in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011 controleert de politie strenger op de achtergronden van aanvragers. Maar er worden ook minder vergunningen aangevraagd, blijkt uit cijfers die Nu.nl heeft gekregen.
Het grootste deel van de vergunningen en vuurwapens is aangevraagd voor de jachtsport. De Waddeneilanden, het oosten van Nederland en delen van Noord-Brabant hebben gemiddeld de meeste wapens in omloop. In die gebieden is de jachtsport ook het populairst.
Meeste wapens in OssIn Brabant zijn de meeste wapenvergunningen verstrekt in Oss, Den Bosch, Breda en Tilburg. Ook in de zuidwesthoek van de provincie zijn relatief veel vergunningen verstrekt.
Het aantal geweigerde en ingetrokken vergunningen daalde voor het derde jaar op rij. In 2012, een jaar na de schietpartij in Alphen aan den Rijn, werden 465 aanvragen voor een wapenvergunning geweigerd. Vorig jaar waren dat er 274.
Het aantal legale vuurwapens daalde ook sinds 2012, maar is vorig jaar weer licht gestegen. In totaal zijn 206.231 legale vuurwapens in Nederland in omloop. Het grootste deel van de vergunningen en vuurwapens is aangevraagd voor de jachtsport.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56de8f30df273]:
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56de8e8511a00]:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.