Video

Galerie vraagt bij Tefaf om internationale erkenning voor bijzondere Eindhovense tekenaar

8 maart 2016 om 14:26
nl
Bijna volledig uit het hoofd tekent Eindhovenaar Stefan Bleekrode al jaren stadsgezichten. Grote gedetailleerde tekeningen met pen en Oostindische inkt. Het is werk dat spontaan bewondering en enthousiasme oproept. Of zoals galeriehouder Frans Welkenhuysen het zegt: "Wow, hoe kán iemand dat?"
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

New York, Londen, Marrakesh, Boedapest, het Engelse Lakedistrict... het zijn allemaal plekken waar Bleekrode rondliep. Met zijn ogen zuigt hij het landschap en de architectuur op, soms maakt hij wat kleine schetsen. Eenmaal thuis begint hij dan aan een gedetailleerde tekening: soms zit er 800 uur werk in voordat hij tevreden is over het resultaat.
Lelijke stukjes laat hij weg Wie Bleekrodes tekeningen zou gebruiken om de weg te vinden in een stad komt bedrogen uit. Stefan past op zijn tekeningen de werkelijkheid aan. Gebouwen worden verplaatst als het hem beter uitkomt en stukjes stad die hij uitgesproken lelijk vindt, vervangt hij door iets moois. Zijn Toscaanse stad, bijvoorbeeld, lijkt op Florence maar wie oplet, ziet ook stukjes van Luca en Pisa.
Er moet trouwens iets erg ingewikkelds gebeuren in het hoofd van Bleekrode. Wie door een stad loopt, ziet alles op straatniveau. Maar Stefans tekeningen zijn gemaakt van bovenaf, alsof hij met een drone boven de stad vliegt en schuin naar beneden kijkt. Zijn brein is niet alleen in staat om alle kleine details van de architectuur te onthouden maar ook om die wisseling van perspectief te maken zonder de hulp van kaarten of foto's.
Kunst en kitschDe Utrechtse galeriehouder Frans Welkenhuysen - bekend van Tussen Kunst en Kitsch - is enthousiast over Bleekrodes tekeningen. Hij hangt ze de komende weken in een pop-up galerie in Maastricht in de hoop dat het publiek voor de internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf ze komt bekijken.
Maandag was ook een bijzondere dag voor Bleekrode. In het Valkenswaardse Steendrukmuseum drukten ze een prent af die hij gemaakt heeft van de Britse hoofdstad Londen in de avondschemering. Ongeveer een maand is de tekenaar bezig geweest met de tekening. Zoals dat hoort bij een steendruk tekende hij de stad - ook weer heel gedetailleerd - met een speciaal krijt op een steen en dan in spiegelbeeld.
AdemloosDe ervaren drukkers van het museum bekeken de steen ademloos en deden daarna hun uiterste best om de prent zo mooi mogelijk af te drukken. Met al die kleine streepjes was dat geen sinecure maar Stefan was enthousiast over het resultaat. Hij wil best nog een keer terugkomen naar Valkenswaard voor een volgende prent.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.