Aantal comazuipers opnieuw toegenomen, Brabant staat derde

8 maart 2016 om 15:45
nl
Het aantal jongeren dat door overmatig alcoholgebruik in een coma raakte, is vorig jaar opnieuw toegenomen. In totaal belandden 931 jongeren in het ziekenhuis. 120 van hen komen uit Brabant. Daarmee staat het aantal comazuipers in onze provincie op de derde plaats, na Noord-Holland en Zuid-Holland.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Het gaat om een stijging van 148, ofwel 19 procent, ten opzicht van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK) die dinsdag verschenen.
Bij 691 van de opgenomen minderjarigen was sprake van alcoholvergiftiging, 27 procent meer dan in 2014. Gemiddeld hadden de jongeren een alcoholpromillage van 1,94. Dat komt overeen met een hoeveelheid alcohol na het drinken in korte tijd van ten minste zes glazen bij meisjes en tien bij jongens. Een duidelijke verklaring voor de toename van het aantal comazuipers is er niet.  
Drie uur buiten bewustzijnGemiddeld waren de jongeren drie uur buiten bewustzijn. De meeste van hen gaven aan sterke drank te hebben gedronken, gevolgd door bier, mixdranken en wijn.
De gemiddelde leeftijd van de jongeren die werden opgenomen in een ziekenhuis was vorig jaar 15,4 jaar. Het gaat om bijna net zoveel meisjes (47 procent) als jongens (53 procent).
Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van NSCK, ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft, de universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.
CarnavalTijdens carnaval werden dit jaar 24 tieners met alcoholvergiftiging opgenomen in een ziekenhuis in Brabant. In 2015 waren dat er nog 33.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.