Video

Tientallen Brabantse mbo'ers gedupeerd door faillissementen van ketens als V&D

8 maart 2016 om 18:07
nl
Door het recente faillissement van een aantal grote winkelketens, moest een groep mbo-scholieren plotseling hun stage afbreken. Bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx van mbo-instelling De Rooi Pannen in Tilburg stelt dat tien leerlingen van zijn school tegen dit probleem aanliepen. Zij liepen stage bij V&D en Perry Sport. In Brabant zijn naar schatting zo'n 50 mbo'ers gedupeerd en in heel Nederland ruim 400.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Pheninckx heeft minister Jet Bussemaker in een brief gevraagd om mee te denken over een oplossing.
Geen stage, geen diplomaPheninckx is naast bestuursvoorzitter van de Rooi Pannen ook voorzitter van de bedrijfstakgroep Handel en Mode, een landelijk platform van mbo-opleidingen. "Dit is een groot probleem. Leerlingen die de handelsopleidingen volgen, moeten stage lopen in de detailhandel. En de leerlingen die een deeltijdopleiding volgen, moeten zelfs een arbeidscontract hebben bij zo'n bedrijf. Als leerlingen niet aan die voorwaarden voldoen, kunnen wij ze geen diploma geven."
Geen afgeronde stage of contract, geen diploma. Pheninckx: "Voor de tien leerlingen die hun plek zijn kwijtgeraakt, zijn we druk op zoek naar een nieuwe stageplek. Als we die dan vinden, moeten ze opnieuw wennen aan een bedrijf en sommige opdrachten opnieuw moeten doen. "
Regeltjes versoepelenIn het ergste gevallen kunnen leerlingen hun diploma een stuk later dan gepland inlijsten en aan de muur hangen. "Dat proberen we natuurlijk te voorkomen. En daarom hebben we de minister ook een brief gestuurd. We vinden eigenlijk dat ze moet kijken of ze de regels wat kan versoepelen. Zodat de leerlingen die hier zelf helemaal niks aan kunnen doen, toch het diploma kunnen halen dat ze verdienen."
Pheninckx hoopt op een snelle reactie vanuit Den Haag: "De nood is hoog, we moeten hier iets mee. Ik hoop dat we deze week nog antwoord krijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.