Pastoor haalt Mariabeeld weg uit kapelletje, dorpelingen Lage Mierde des duivels - Omroep Brabant

Pastoor haalt Mariabeeld weg uit kapelletje, dorpelingen Lage Mierde des duivels

8 maart 2016 om 19:20
nl
Een lege sokkel op de plek waar altijd Maria stond. De bewoners van verzorgingshuis De Lindenhof in Lage Mierde worden verdrietig van de aanblik. "Het is net of alles je wordt afgepakt", zegt Sjaan Diepens.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

De Lindenhof in Lage Mierde gaat sluiten en ook het kapelletje dat eraan gebouwd zit. Een prachtig kapelletje waar bewoner Frans Laureijs elke dag kwam om kaarsjes aan te steken. "Voor mijn overleden vrouw." Laureijs heeft veel binding met het kapelletje. "Mijn vader was hier organist. We hebben het altijd een heel mooi en leuk kapelletje gevonden."
'Tegen de afspraken'Dus de gedwongen sluiting lag al hypergevoelig bij de bewoners, pastoor Karel van Roosmalen heeft het door zijn actie volgens hen nog veel erger gemaakt. Hij haalde het Mariabeeld en nog andere spullen weg uit het kapelletje. Veel te vroeg, vinden de bewoners, die hier niet op voorbereid waren en het kapelletje ineens leeg vonden.
En tegen de afspraken in, zegt zorginstelling RSZK, waar De Lindenhof onder valt. De zorginstelling zou bij de ontmanteling van De Lindenhof de spullen zelf terugbrengen naar de parochie. "We onderzoeken nog of er spullen van ons bijzitten", zegt een woordvoerster. "De pastoor heeft in ieder geval meer meegenomen dan afgesproken." De zorginstelling heeft een aantal keren geprobeerd om te praten met de pastoor, maar dat heeft niet tot resultaat geleid. "We doen nu zaken met het bisdom."
'Het doet pijn'Frans Laureijs is boos op de pastoor. "Ik wilde nog een laatste kaarsje aansteken ter afscheid. Nog een Weesgegroetje bidden. Daar voelde ik me goed bij."
"Praat mij niet over de pastoor," zegt Sjaan Diepens boos. "Ik heb er geen woorden voor. Hij heeft van alles weggehaald. Maar ik ben het ook wel met de pastoor van Hilvarenbeek eens. Al ga je niet meer naar de kerk, je hoeft de deur van je geloof niet dicht te gooien en daar blijf ik bij. Maar bij deze pastoor kan ik niet meer naar de kerk."
Pastoor Karel van Roosmalen was niet bereikbaar voor commentaar.
App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.