Video

Stadsmoestuin in Den Bosch dreigt te verdwijnen: 'Boos en vooral ook teleurgesteld'

8 maart 2016 om 20:04
nl
De bewonersgroep van de Graafse Hof in Den Bosch is boos op woningcorporatie Zayaz. Na elf jaar moeten zij nu per direct uit hun pand aan het Van Roosmalenplein. Het pand is volgens Zayaz namelijk brandonveilig.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Met het verdwijnen van de bewoners zal ook de buurtmoestuin bij het pand verdwijnen. Dat is volgens de bewoners extra jammer omdat deze tuin een grote sociale waarde heeft voor de buurt. Er zijn veel activiteiten voor de kinderen in de buurt. Ze hebben bijvoorbeeld allemaal hun eigen moestuintje. De kinderen vinden het dan ook jammer als hun moestuin verdwijnt. "Want hier kan ik spelen met mijn vriendjes en vriendinnetjes", vertelt een van de jonge tuiniers.
'We dachten in gesprek te zijn'De bewoners waren vorig jaar nog in gesprek met Zayaz om het pand te kopen. "We willen er een woon-werkpand van maken met een sociale invulling", vertelt bewoner Meindert de Vries. "Dan kunnen hier veel mensen wonen en kunnen we de activiteiten voor de kinderen blijven organiseren."
Het bericht van Zayaz over het vertrek kwam dan ook hard aan volgens De Vries "Ik ben boos en vooral ook teleurgesteld", vertelt hij. "Wij dachten in gesprek te zijn met een serieuze partner en nu worden we niet meer serieus genomen."
Vragen in gemeenteraadIn de gemeenteraad zijn er inmiddels vragen gesteld. De gemeente was niet op de hoogte van de brief van Zayaz. "We zijn verbaasd door de houding van Zayaz", zegt Judith Hendrickx van de Bossche Groenen. Het project heeft lang met medewerking van Zayaz gelopen. De gemeente heeft er ook in geïnvesteerd. Er liepen nog gesprekken over de voortgang. "Dan is het natuurlijk niet zo netjes om een brief van een advocaat op de mensen af te sturen."
De handelswijze past volgens haar niet in de normale gang van zaken. Daarom heeft haar partij enkele vragen aan het college van B&W. Hendrickx: "Wij verwachten van het college dat zij voor deze club gaat staan."
Zelf brandveilig makenVolgens de bewoners is het pand makkelijk brandveilig te maken en ze zijn ook bereid om hierin te investeren. Het probleem is dat de bewoners het rapport van Zayaz niet te zien krijgen en dus ook niet weten wat er eventueel veranderd moet worden om het pand brandveilig te maken. "Daarom hebben we er nu zelf experts bijgehaald", vertelt De Vries.
De bewoners hopen opnieuw rond de tafel te kunnen met Zayaz om te kijken naar een oplossing. En tot die tijd? "De kinderen gaan door met zaaien. De lente komt eraan, dus de bollen moeten ook de grond weer in en dat gaan wij dus doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.