Burgemeester Tilburg: 'Verdeel vluchtelingen evenredig onder Brabantse gemeenten'

8 maart 2016 om 20:13
nl
Brabantse gemeenten moeten gezamenlijk de lasten dragen en de verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Dat vindt burgemeester Noordanus van Tilburg. Hij noemt zijn plan het 'Pact van Brabant', waarin vluchtelingen evenredig over dorpen en steden worden verdeeld.
Profielfoto van Asseldonk Paul van
Geschreven door
Asseldonk Paul van

De vluchtelingen moeten naar rato van inwonersaantallen verdeeld worden, zegt Noordanus in het televisieprogramma Onder Ons. Meer vluchtelingen in grote gemeenten, minder in kleine. Het COA hanteerde tot nu toe een ondergrens van 300 vluchtelingen per opvanglocatie. Maar onder druk van de publieke opinie lijkt daar nu verandering in te komen.
Urgent probleemVolgens Noordanus is het vluchtelingenprobleem in Brabant zo urgent dat er snel een oplossing moet komen. "Tot het einde van het jaar moeten er nog 6000 mensen in onze provincie worden opgevangen."
De opvang van statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, is wel goed geregeld. Gemeenten worden door de landelijke overheid gedwongen deze mensen een huis te bieden. Maar voor statusloze vluchtelingen geldt dat niet. Door de voortdurende discussie over groot- of kleinschalige opvang, kijken Brabantse gemeenten vooral naar elkaar wie het probleem oplost.
VerplichtingEen 'Pact van Brabant' is wat Noordanus betreft niet vrijblijvend. Brabantse gemeenten spreken onderling af om een nader te bepalen aantal vluchtelingen op te nemen. De burgemeester wil zijn plan donderdag aankaarten bij andere Brabantse burgemeesters tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis in Den Bosch.
In kleine plaatsen als Steenbergen en Heesch waren eerder grote protesten tegen de grote aantallen die daar zouden worden opgevangen. Een 'Pact van Brabant' zou dat kunnen voorkomen omdat van tevoren vaststaat hoeveel mensen kunnen worden opgevangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.