Video

Geen zandzakken maar waterkering om Van Abbemuseum droog te houden

9 maart 2016 om 16:56 • Aangepast 21 november 2020 om 12:09
nl
Bij het Van Abbemuseum is woensdagmorgen de waterkering op zijn plek gehesen, die het museum moet behoeden voor waterschade. Door de ligging aan de Dommel loopt het museum bij hoogwater kans op waterschade. In 2012 werd een overstroming al ternauwernood voorkomen met zandzakken voor de deur.
Profielfoto van van Hoof Rene
Geschreven door
van Hoof Rene

De waterkering zal gemiddeld eens in de drie jaar gebruikt worden, zegt watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel. Op 1 april moeten de werkzaamheden klaar zijn.
Ik beschermNormaal gesproken zijn de panelen die het museum beschermen onder water en niet te zien. Als het water stijgt dan komen de panelen omhoog. Daarop is de tekst te lezen: "Ik bescherm museum en kunst tegen water."

Wachten op privacy instellingen...

De waterkering kost één miljoen euro. Maar als het museum onder water zou lopen dan is de schade veel groter. Zo zouden niet alleen de bibliotheek en de kunst waterschade oplopen, maar zou ook de klimaat installatie van het museum kapot kunnen gaan. Dan zou het museum minstens een half jaar moeten sluiten.
Zandzakken voor de deurDat een waterkering bij het Van Abbe niet overbodig is bleek in 2012. Toen dreigde het museum na een wolkbreuk onder water te lopen. Uit voorzorg lagen er zandzakken voor de deur en werd de bibliotheek ontruimd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.