Tien procent Brabanders kan moeilijk lezen of schrijven, maar provincie doet het landelijk goed

9 maart 2016 om 14:21
nl
Tien procent van de Brabanders tussen de 15 en 65 jaar is laaggeletterd. Die mensen hebben moeite met lezen of schrijven. Het goede nieuws is dat alleen in de provincie Utrecht procentueel minder laaggeletterden wonen.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Dit blijkt uit nieuwe cijfers die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Stichting Lezen& Schrijven woensdag hebben gepubliceerd.
Helmond en de Peel zorgelijkEr zijn ook minder gunstige cijfers. In Helmond en de Peel bijvoorbeeld wonen meer laaggeletterden dan in de rest van Brabant en Nederland.
In de dorpen rond Tilburg, in Bernheze, Landerd en Maasdonk en in Eindhoven wonen relatief de minste laaggeletterden.
Ruim een miljoen mensenIn totaal kampen in Nederland 1,3 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar met dit probleem. Laaggeletterdheid is iets anders dan analfabetisme. In dat laatste geval kunnen mensen helemaal niet lezen of schrijven.
Er zijn methodes om te meten of iemand geletterd is. De gemiddelde geletterdheid voor Nederland bedraagt 284 punten. Dat is het getal op basis waarvan berekend kan worden hoeveel laaggeletterden er in een gemeente wonen. Iemand is laaggeletterd als hij minder dan 225 scoort.
Daarvan uitgaande hebben de onderzoekers vastgesteld dat in Brabant 10 procent van de mensen tussen de 15 en 65 jaar niet of nauwelijks kan lezen en schrijven.
Brabant springt er goed uit Brabant springt er ook in een ander opzicht goed uit. Er is gemeten hoeveel mensen geletterd zijn. Dat wil zeggen het aantal mensen dat meer dan 284 punten scoort in de test. En dan staat Brabant samen met Gelderland op een gedeelde derde plaats. Ook hier staat Utrecht bovenaan, gevolgd door Noord-Holland.
Volgens de schrijvers van het rapport is het belangrijk dat er nu een vergelijking gemaakt kan worden tussen gemeentes. "Voor gemeenten is het van groot belang om laaggeletterdheid aan te pakken", zegt Marja van Bijsterveldt, voorzitter van Stichting Lezen& Schrijven. "De cijfers tonen de urgentie van dit probleem aan. Een groot aantal gemeenten is al actief bezig met hetprogramma Taal voor het Leven. De cijfers laten zien dat we nog veel werk te verzetten hebben."
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56e024b4f19b8]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.