Vader en zoon Taks crowdfunden 750.000 euro om zelf stroom op te wekken in De Dommel

9 maart 2016 om 17:31
nl
De crowdfundingactie voor een waterkrachtcentrale in de Dommel bij Sint-Michielsgestel is op haar eind. Initiatiefnemers Bram Taks en zijn vader Jan hebben in amper vier maanden 751.000 euro bijeengesprokkeld. Dat betekent dat er geen lening voor de bouw van de centrale hoeft afgesloten te worden.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Bram Taks kan het nog altijd moeilijk geloven. Zijn vader droomde van zo’n centrale bij zijn woonplaats.
Begin februari werd al duidelijk dat die droom werkelijkheid werd, toen de minimumgrens van 350.000 euro voor de bouw van de centrale werd bereikt, maar maandag werd de grens van 750.000 euro gehaald. En dat was belangrijk.
Geen geld lenenBram en Jan hoeven nu geen lening af te sluiten om de bouw financieel te kunnen realiseren. “Ja, dat heeft onze voorkeur”, lacht Bram Taks. “Niemand wil vijf jaar lang geld terugbetalen aan de bank. Nu kunnen we het geld dat we verdienen meteen uitkeren aan onze leden.”
Die ‘leden’, eigenlijk de investeerders, bleven maar komen.
“We volgden het continu. Het is verrassend snel gegaan nadat we in februari de 350.000 euro aantikten. Gemiddeld is er ongeveer 1600 per persoon gedoneerd. Het is met name het grote aantal mensen dat gedoneerd heeft dat ons aan zoveel geld geholpen heeft.”
Centrale in september draaiendeHet duo hoopt al eind mei of begin juni met de bouw te beginnen. “We hebben vorige week ons eerste bouwoverleg gehad. De tekeningen zijn waarschijnlijk deze maand nog gereed. En alle vergunningen waren al rond voordat we begonnen met het crowdfunden.”
Gaat alles volgens plan, dan hoopt het tweetal Taks de bouw binnen enkele maanden af de ronden. “Als we in september de schroef in de waterkrachtcentrale kunnen installeren, kunnen we diezelfde maand beginnen met het opwekken van energie.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.