Video

Jodiumtabletten voor bijna heel Brabant vanwege kerncentrale: zelfs in Helmond aan de pillen

10 maart 2016 om 17:08
nl
Het gebied met mensen dat in Brabant jodiumpillen krijgt, wordt fors groter. Jongeren tot 18 jaar oud en zwangere vrouwen die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, zullen jodiumtabletten krijgen.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Zij gaat nu een plan maken zodat de pillen zo snel mogelijk verspreid kunnen worden. Wanneer men de pillen krijgt, is niet bekend.  
In Brabant zelf staan geen kerncentrales, maar een aantal gemeenten in West-Brabant -waaronder Woensdrecht- ligt op een steenworp afstand van de centrales in het Belgische Doel. Nu nog krijgen alle mensen tot 40 jaar jodiumpillen als zij binnen een straal van 20 kilometer van de centrales in Doel wonen.
Pillen tot aan HelmondMaar dat gebied wordt dus flink vergroot naar 100 kilometer. Naast mensen in West- en Midden-Brabant kunnen dus ook jongeren en zwangere vrouwen in Oost-Brabant de jodiumpillen Als je een rechte lijn trekt vanaf doel, dan valt zelfs Helmond binnen dat gebied.
Voor de groep mensen die maximaal 20 kilometer van een centrale af wonen, verandert er niets. Voor die personen blijven de bestaande regels gelden.
Radioactief jodiumDe jodiumpillen moeten geslikt worden als dat bij rampen wordt aangegeven door de overheid. Bij een kernramp kan radioactief jodium vrijkomen. Dat wordt opgenomen door de schildklier en hierdoor kan je kanker krijgen. Door normaal jodium in de vorm van tabletten te slikken, raakt de schildklier verzadigd. Hierdoor wordt er minder radioactief jodium opgenomen.
Enkele jaren geleden werd het gebied met de jodiumpillen al uitgebreid.De jodiumpillen werden toen niet alleen in de gemeente Woensdrecht maar ook in de buurgemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal. In 2014 besloten Nederland en Belgie samen op te trekken bij rampen. Toen werd besloten dat in het grootste deel van Brabant de pillen zouden worden uitgedeeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.