Ontdekker eerste kievitsei: 'Het interessante is nesten te vinden en te beschermen'

10 maart 2016 om 09:51
nl
Trots is Piet Delisse uit Sint-Oedenrode zeker. Hij vond woensdag samen met Wil Foolen het eerste kievitsei van dit jaar in Nederland. Op een maïsveld in Sint-Oedenrode. “Heel apart”, vertelt Delisse donderdagochtend. “Maar het interessante is de nesten te vinden en deze te beschermen”, legt hij uit.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

En dat laatste is precies wat er nu gebeurt in Sint-Oedenrode. “Om het nest zijn meteen stokken gezet, zodat de boer er omheen kan ploegen”, legt Delisse uit. En over vier weken gaat hij weer eens kijken.
“Dan moeten er vier eieren in het nest liggen. En ook moet de kievit dan aan het broeden zijn. Zo’n dertig dagen later moeten de eieren uitkomen.”
Tip wandelaarDe twee mannen van de Vrijwillige Weidevogelbescherming Rooi vonden het ei woensdag na een tip van een wandelaar. Twee jaar op rij waren ze de eerste van Brabant, maar nu dus echt de eerste van Nederland.
Dat leerde in elk geval een telefoontje naar Brabants Landschap, direct na de vondst woensdag. Daar wisten ze te vertellen dat de twee mannen echt de eerste van Nederland waren.  
Nest met rust latenMeegenomen hebben de twee het ei uiteraard niet. Het gaat de vrijwilligers immers om het beschermen van de nesten. Het is dan ook niet de bedoeling dat iedereen nu gaat kijken in Sint-Oedenrode. Waar ze het ei precies gevonden hebben, maken de vinders daarom niet bekend.
Woensdagavond vertelde Jochem Sloothaak van Brabants Landschap al blij te zijn dat het ei juist in onze provincie is gevonden. "Brabant is samen met Friesland dé plek voor de kievit. Het is dus extra leuk wij het eerste ei hebben", vertelde hij trots.
Meest zuidelijke eiHet zou volgens hem om het meest zuidelijk gevonden eerste kievitsei gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.