Baanbrekende aanpak Catharina Ziekenhuis voor nierpatiënten overgenomen door diverse niercentra

10 maart 2016 om 10:14
nl
Een nieuwe aanpak van medicatiebegeleiding voor nier- en dialysepatiënten in het Catharina Ziekenhuis heeft geleid tot 75 procent minder fouten met geneesmiddelen. Dat meldt het Eindhovense ziekenhuis in een persbericht. De nieuwe behandeling is uniek voor Nederland en daarom gaan andere niercentra in het land de aanpak overnemen, met steun van apothekersvereniging KNMP.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Centraal in de nieuwe behandeling staat de toevoeging van een ziekenhuisapotheker aan het behandelteam voor nierpatiënten.
Bedenker behandelmethodeNierpatiënten slikken dagelijks gemiddeld tien verschillende geneesmiddelen. Het slikken van deze medicijnen verloopt niet altijd zonder problemen. Volgens het ziekenhuis blijft het zelf toedienen van medicatie moeilijk bij deze patiëntengroep.
“Tel daarbij op dat veel nierpatiënten ook diabetes of hart- en vaatziekten hebben, waardoor het aantal bijwerkingen hoger is dan normaal”, aldus Marieke Kerskes. Zij heeft de nieuwe behandelmethode ontwikkeld, samen met de afdeling nierziekten van het ziekenhuis en de Nierstichting.
'Weinig onderzoek'Er is volgens het ziekenhuis de laatste jaren te weinig onderzoek gedaan naar de invloed van geneesmiddelen op iemand met een verminderde nierfunctie. “Je kunt je voorstellen dat bij patiënten waar de nier nog maar voor dertig procent werkt, geneesmiddelen een andere uitwerking hebben”, licht Kerskes toe.
Apothekersorganisatie KNMP heeft al doseringsadviezen voor deze groep patiënten opgesteld en breidt dat nu uit naar dialysepatiënten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.