Hulp aan kinderen bij zorgboerderij Hoge Aard Molenschot was onvoldoende

10 maart 2016 om 12:51
nl
De hulp die zorgboerderij De Hoge Aard in Molenschot aan kinderen bood, was ontoereikend. Dat concluderen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg na een uitgebreid onderzoek. De inspectiediensten benadrukken dat de fysieke veiligheid van kinderen op de zorgboerderij nooit in gevaar is geweest. "Daarvoor zijn geen aanwijzingen gevonden", zo is te lezen in het rapport.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Een uitzending van het programma Undercover in Nederland over De Hoge Aard veroorzaakte veel opschudding. In het programma vertelden twee ex-medewerkers dat er veel mis was op de zorgboerderij. De Hoge Aard leek volgens hen op een strafkamp. Oud-bewoners bevestigden de beschuldigingen. Zo beweerde oud-bewoner Bjorn dat hij er mishandeld werd.
Sfeer was 'kil'De onderzoekers hebben daar geen bewijs van gevonden, maar concluderen wel dat het leefklimaat niet goed was. "Het was kil, contactarm en vooral gericht op beheersing." De eigenaren waren vooral druk met het runnen van de boerderij en bekommerden zich te weinig om de kinderen, zo is de conclusie van het rapport. Kinderen mochten bijvoorbeeld niet gezamenlijk ontbijten, maar moesten dat alleen op hun kamer doen. De biologische ouders van de kinderen werden op afstand gehouden. Hun betrokkenheid werd niet gerespecteerd.
De eigenaren van De Hoge Aard hebben laten weten dat zij hun activiteiten als zorgboerderij hebben gestaakt. De Hoge Aard is dicht. Ze zijn niet tevreden over de kwaliteit van het onderzoek van de inspecties. Volgens hen kan het nooit goed zijn geweest, omdat er geen normale omstandigheden op de boerderij waren toen de inspecteurs langskwamen. Door de uitzending van Undercover in Nederland was er dreiging van buitenaf en kreeg de boerderij politiebescherming. Er waren toen al bijna geen kinderen meer op De Hoge Aard.
'Ons imago is aangetast'De eigenaren zijn gestopt met de Hoge Aard door wat hen is overkomen. "Ons imago is door de media ernstig aangetast. Wij hebben om deze reden ons lidmaatschap bij de Federatie voor Landbouw en Zorg beëindigd. Daarnaast vinden wij het nog belangrijker dat de betreffende kinderen met rust gelaten worden en niet nog meer worden belast. "
Naar aanleiding van het onderzoek pleiten de inspectiediensten om de hulp die zorgboerderijen in Nederland bieden aan opgroeiende kinderen onder de loep te nemen. "De vraag is of zorgboerderijen altijd voldoende capaciteit en deskundigheid in huis hebben om meerdere kinderen met zware en complexe problematiek gedurende langere tijd de hulp en begeleiding te bieden die zij nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen."
Onderzoek en voorwaardenDe inspecties willen dat de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met de sector gaat onderzoeken welke hulp het beste past bij opgroeiende kinderen met zware problemen zoals gedragsstoornissen of een verstandelijke beperking. Ook moeten er voorwaarden komen waar zorgboerderijen aan voldoen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.