Bosschenaren willen vrouw als burgemeester en dit zijn zes opties

DEN BOSCH - Het wordt tijd dat een vrouw het hoogste ambt in Den Bosch gaat bekleden, dat blijkt uit een enquête onder ruim zevenduizend Bosschenaren. Ook willen ze een betrokken burgemeester die makkelijk in de omgang is én Den Bosch op de kaart gaat zetten bij ondernemers en investeerders. Deze zes vrouwen zouden zomaar eens een kans kunnen maken.

Een speciale raadswerkgroep is de afgelopen weken bezig geweest met een profielschets voor de nieuwe burgemeester. Huidig burgervader Ton Rombouts neemt na twintig jaar afscheid en stopt in oktober. De vacature voor zijn opvolger verschijnt waarschijnlijk op 11 april.

De gemeente Den Bosch heeft tot nu toe alleen tijdelijk een vrouwelijke burgemeester gehad. Dit was Joke van der Beek. Zij was van januari tot september 1996 waarnemend burgemeester.

Nu inwoners wel een vrouw als hoofdburger willen, beginnen de speculaties. Wij doen er even vrolijk aan mee:

Edith Schippers
De demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gezegd dat ze niet terugkeert in het nieuwe kabinet. Wie weet is de VVD’er dus nog op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voordat ze in 2010 minister werd, zat ze in de Tweede Kamer. Het opiniemaandblad Opzij riep haar in 2013 uit tot machtigste vrouw van het jaar.

Madeleine van Toorenburg
De politica uit Rosmalen is sinds 2007 Tweede Kamerlid voor het CDA. Of zij de politieke arena in Den Haag wil verlaten, is niet bekend. Ze heeft werkervaring op verschillende gebieden. Na haar rechtenstudie zat ze in de universitaire wereld, advocatuur, het gevangeniswezen, de VN en justitiële jeugdzorg.

Ria Oomen
Oomen is momenteel CDA-senator. De Limburgse begon haar politieke loopbaan als voorzitter van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. In 1981 werd ze lid van de Tweede Kamer. Na acht jaar maakte ze de overstap naar het Europees Parlement. Hier maakte zij tot 2014 deel van uit.

Jetty Eugster
Den Bosch is geen onbekende gemeente voor Eugster. Ze is er jarenlang wethouder geweest: van 2001 tot 2010. Nu is de CDA’er waarnemend burgemeester in de gemeente Reusel-de Mierden. Daarvoor was Eugster de hoofdburger van Schijndel.

Wobine Buijs
Buijs is lid van de VVD en werd in 2011 de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente Oss. Wellicht dat ze het tijd vindt voor een stapje omhoog. Voordat ze burgemeester werd, was ze directielid Economie en Mobiliteit bij de provincie en van 2003 tot 2007 was ze lid van Provinciale Staten. Daarvoor werkte ze in het onderwijs.

Willemijn van Hees
De burgemeester van Geertruidenberg werd in 2012 op 34-jarige leeftijd de jongste vrouwelijke burgemeester van Nederland. Daarvoor was Van Hees (VVD) wethouder in Zundert. Ook toen had ze een primeur te pakken. Ze werd daar de eerste vrouwelijke bestuurder.

Meer over dit onderwerp:
burgemeesters den bosch