Binnenkort geen verouderde treinen meer op het Brabantse spoor

10 maart 2016 om 15:00
nl
Verouderde treinen met een minder goede beveiliging zullen binnenkort niet meer over het spoor in Brabant rijden. Dat laat de NS weten in een reactie op het onderzoek van de Raad voor de Veiligheid naar een treinbotsing vorig jaar in Tilburg.
Profielfoto van Waalen Jan
Geschreven door
Waalen Jan

Bij de botsing reed een passagierstrein van de NS in op een goederentrein. Een tankwagon raakte lek en de brandbare stof butadieen ontsnapte. De gevolgen bleven beperkt.
Veel foutenDe Onderzoeksraaad voor Veiligheid constateert dat het ongeluk gebeurde door een aaneenschakeling van fouten. Zo had de goederentrein in Tilburg niet een extra tussenstop moeten maken voor een machinistenwissel.
De onderzoekers vinden het vreemd dat de gevaarlijke stof die werd vervoerd in de laatste wagon zat en niet ergens middenin.
De passagierstrein die op de goederentrein reed was van het verouderd type Mat'64 dat een minder goede beveiliging heeft. Daardoor werd de schade aan de goederenwagon groter dan nodig is.
Verouderde trein wordt vervangenDe onderzoeksraad vindt dat dit oude type trein niet meer op hetzelfde traject moet rijden als treinen met gevaarlijke stoffen. De NS is het eens met die conclusie en over enkele maanden zullen er geen Mat'64 treinen meer rijden.
De spoorwegen hebben hiervoor geen extra maatregelen hoeven nemen. De trein is vanwege zijn leeftijd al uit de reguliere dienstregeling gehaald en wordt alleen af en toe als reservetrein ingezet. "Maar over enkele maanden is ook dat verleden tijd", aldus een woordvoerder van de NS.
Eerst bestuderenBurgemeester Noordanus van Tilburg is blij met de conclusies van het onderzoeksrapport, omdat ze de veiligheid op het spoor zullen verbeteren.
DB Schenker, de eigenaar van de goederentrein, wil nog niet op het rapport reageren. De transporteur wil de conclusies eerst goed bestuderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.