150.000 euro boete geëist in zaak elektrocutie Janneke van Gaal (20) in Boxtel

11 maart 2016 om 14:34
nl
Het Openbaar Ministerie eist een boete van 60.000 euro van de gemeente Boxtel en verhuurder Camelot voor de dood van studente Janneke van Gaal in 2013. De technische dienst van Camelot moet daarbij nog eens een boete van 30.000 euro betalen als het aan justitie ligt.
Profielfoto van Heyster Saskia van
Geschreven door
Heyster Saskia van

Het OM vindt verhuurder Camelot en de gemeente Boxtel allebei verantwoordelijk voor de dood Janneke van Gaal, maar kan voor nalatigheid geen cel- of werkstraf eisen.
Tijdens douchen geëlektrocuteerdDe studente werd in januari 2013 geëlektrocuteerd tijdens het douchen. Volgens het OM verklaarde een medewerker van de gemeente zelfs dat 'het pand eigenlijk onbewoonbaar was.' Dat concludeerde de medewerker na een bezichtiging van het pand.
Dinsdag zeiden de gemeente en Camelot tijdens de eerste zittingsdag dat ze niets fout gedaan hebben. De moeder van Janneke was verbijsterd: "Ongelofelijk", verzuchtte ze. Het onderzoek naar de elektrocutie nam meer dan drie jaar in beslag. Justitie besloot naar aanleiding van dat onderzoek om de gemeente Boxtel, als eigenaar van het pand, te vervolgen.
[scribblelive:body:http://scrbliv.me/1924334]Volgens de aanklacht hebben de gemeente en Camelot onvoldoende zorggedragen voor de elektrische voorzieningen. Hen wordt daarom dood door schuld verweten.
Camelot twijfelt of elektrocutie doodsoorzaak isDe advocaat van verhuurder Camelot wijst naar de gemeente. Zij zijn eigenaar van het pand en dus verantwoordelijk voor de nutsvoorzieningen waar de elektriciteit onder valt. Ook betwijfelt de advocaat of Janneke door elektrocutie is overleden.
De moeder van Janneke zit vol ongeloof in de rechtbank. Er is destijds geen sectie verricht op het lichaam omdat de familie daar moeite mee had. De schouwarts concludeerde twee jaar geleden dat elektrocutie de doodsoorzaak was.
'Camelot moet zich schamen'De advocaat van de gemeente schuift de zwarte piet weer naar Camelot. De gemeente ging er vanuit dat Camelot uitgebreide inspectie deed in de woning. Camelot had volgens de advocaat de gebreken eenvoudig moeten en kunnen verhelpen.
"Camelot moet zich schamen, want ze gingen onzorgvuldig om met de veiligheid van de bewoners. Ze hebben een incompetente monteur ingezet", pleit de advocaat.
Afgeknipte kabel oorzaakTijdens de rechtszaak dinsdag bleek dat een afgeknipte kabel naast het huis de oorzaak is van de elektrocutie. Ook waren er geen adequate veiligheidsmaatregelen in de elektriciteitsvoorziening.
In de woning was een nieuwe meterkast geplaatst, nadat er eerder een hennepkwekerij was gevonden in een caravan bij het huis. De gemeente kan niet met zekerheid zeggen of die meterkast ooit gecontroleerd is. Ook Camelot heeft de meterkast niet gecontroleerd, omdat het een moderne kast was.
Camelot past werkwijze niet aanDe leegstandsbeheerder ziet na de dood van Janneke geen reden om die werkwijze te veranderen. Jannekes moeder kan dat niet bevatten en barstte tijdens de zitting in snikken uit.
Ook nadat Jannekes huisgenoot Akash Raghoenath meldde dat hij schokken kreeg onder de douche, vond niemand bij de gemeente of Camelot het nodig om extra onderzoek te doen. Een elektricien die Camelot op die melding afstuurde, was niet gecertificeerd. De man was eigenlijk een ICT'er, die af en toe ook elekticiteitsklussen voor Camelot deed. Janneke meldde eerder ook dat er kabels los hingen, maar het is niet duidelijk wat met die melding gedaan is.
De moeder van Janneke liet vorige week weten dat ze hoopt op gerechtigheid. 'Ik wil dat recht gedaan wordt." Ze hoopt dat er een antwoord komt op de vraag wie haar dochter gedood heeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.