Willem-Alexander en Máxima in Helmondse elektrische bus door Parijs, 'Zonder uitstoot en trillingen'

11 maart 2016 om 16:23
nl
Een Helmondse bus was vrijdag hét verbindingsmiddel voor de economische betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een meerdaags bezoek aan Parijs. Daarbij lieten zij zich rondrijden in een volledig elektrische bus van Ebusco.
Profielfoto van Triki Ferenc
Geschreven door
Triki Ferenc

Directeur Peter Bijvelds is trots dat hij samen met het koninklijk paar in Parijs is. '''Het is een bijzondere dag. Dat we samen met het koninklijk paar in onze bus zaten was echt top, een zeer geslaagde dag.''
'Hand schudden met koning'Sinds de klimaatconferentie van december rijden er in de Franse hoofdstad enkele bussen van Ebusco bij wijze van proef rond. ''We zijn nu in Parijs om de contracten te gaan ondertekenen voor de eerste acht bussen.''[youtube:body:https://youtu.be/IcZcTtFCLww]De Helmondse bus brengt het hoog bezoek en de directeur naar de plek waar de contracten getekend worden met busmaatschappij Transdev, het moederbedrijf achter onder meer Connexion. Vragen stellen aan de koning was amper mogelijk tijdens de rit.
Trotse directeur''Ze stelden ons voornamelijk vragen. Het koninklijk paar was met name benieuwd hoe snel de bus kon laden en hoe de techniek precies werkte'', vertelt de directeur uit Erp.
Na een opmerking van de koning en koningin kon de dag van de directeur niet meer stuk. ''Dit is beter dan ze gewend zijn, vertelden ze tegen mij. Zonder uitstoot en trillingen'', zegt de directeur trots.
'300 kilometer zonder te laden'Parijs wil in de komende drie jaar achttienhonderd nieuwe uitstootvrije bussen bestellen, zogenaamde elektrische bussen. ''Wij zijn het enige bedrijf ter wereld dat bussen driehonderd kilometer aan een stuk kan laten rijden zonder tussendoor op te hoeven laden. We hopen natuurlijk dat ze later meer bussen bij ons afnemen.''
Het Helmondse bedrijf Ebusco is in 2012 opgericht. Sinds 2010 wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het openbaar vervoermiddel. Er rijden nog geen elektrische bussen van het bedrijf in Nederland. In Noorwegen rijden ze wel al met de uitstootvrije stadsbussen uit Helmond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.