'Hoger dan de Euromast', Klundert zit niet te wachten op windmolens van tweehonderd meter

11 maart 2016 om 00:45
nl
Moerdijk krijgt een landelijke primeur. Maar dan wel in negatieve zin volgens de inwoners van Klundert. Energieleverancier NUON wil op industrieterrein Moerdijk, tegen Klundert aan, zeven megawindmolens bouwen.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

Donderdag werden de raadsleden bijgepraat door de energieleverancier. Bewoners zijn niet blij met de komst van de windmolens. Ze zouden het mooie uitzicht verpesten, lawaai opleveren en ook zouden mensen last krijgen van de schaduw van de tweehonderd meter hoge molens.
"We hebben in Klundert een mooi historisch centrum. Vanuit daar kun je ze al zien staan", zegt Rien van Dongen. Hij is lid van het adviesorgaan van de gemeente Moerdijk en maakt zich zorgen over de plannen voor de windmolens. "Klundert heeft het al zwaar te verduren. We zitten dicht tegen het industriegebied aan en dat is al geen pretje. Nu krijgen we er dit ook nog eens bij."
'We willen wel dat het licht aan gaat'Wethouder Jaap Kamp snapt de bezwaren. "Ik ben zelf ook geen groot fan van windmolens en ja, ze verpesten het uitzicht. Maar het is niet anders. Want we willen in Nederland wel dat het licht aan gaat en dat de trein rijdt en daar is energie voor nodig. Fossiele brandstoffen raken op dus we zullen iets anders moeten doen."
"De provincie heeft ons een opdracht gegeven om 85 megawatt aan windenergie te realiseren. Daar hebben we toch een aantal molens voor nodig in onze gemeente", zegt Kamp. Met de zeven windmolens die er komen, moet stroom opgewerkt worden voor 23.000 tot 30.000 inwoners.
Slechte communicatieTijdens de raadsvergadering donderdagavond werden er veel vragen gesteld over de hoogte van de windmolens. Maar ook de locatie en het lawaai waren onderdeel van gesprek. Raadslid Jack Lems benadrukte meerdere malen dat de windmolens hoger zijn dan de Euromast.
Volgens Wim de Pijper, raadslid voor de partij BBM was er nog een probleem: "De gemeente heeft niet goed gecommuniceerd. We hebben in de krant moeten lezen dat er een bijeenkomst was, dat kan echt niet. Mensen moeten wel geïnformeerd worden. Je krijgt situaties zoals in Steenbergen als mensen het idee krijgen er niet bij betrokken te zijn."
'Er zijn genoeg alternatieven'Hoeveel commentaar er ook is op de plannen, de windmolens gaan er naar alle waarschijnlijkheid toch gewoon komen, al kan dat volgens wethouder Kamp nog wel even duren. "Eerst moeten we nog allerlei procedures door en kunnen mensen nog bezwaar maken. Ze staan er waarschijnlijk niet eerder dan 2020."
Dat laatste is voor mensen als Rien van Dongen misschien een geluk bij een ongeluk, al is er voor hem maar één oplossing. "Hier geen windmolens en in heel Nederland niet", zegt hij stellig. "Er zijn genoeg alternatieven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.