Vluchtelingenopvang in Brabant: alle gemeentes moeten meedoen

11 maart 2016 om 10:36
nl
Provincie en gemeenten willen veel meer gaan samenwerken bij de opvang van vluchtelingen. Commissaris van de Koning Wim van de Donk en de Brabantse burgemeesters hebben dat donderdagavond tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis afgesproken. Het is niet meer ieder voor zich, elke gemeente moet meedoen.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

De afspraak is dat gemeenten in de verschillende regio's gaan samenwerken, om samen tot oplossingen te komen. De burgemeesters en Van de Donk vinden het belangrijk dat er draagvlak is voor vluchtelingenopvang.
Juist kleinere opvanglocatiesZe noemen in dat verband het begrip 'eigenschaligheid'. Ze willen af van het automatisme van grootschalige opvang. In bijvoorbeeld militaire complexen kan dat wel, zeggen ze, maar op andere plekken moet je juist kleinere opvanglocaties inrichten.
De Commissaris van de Koning gaat het regionale proces aansturen in samenwerking met de voorzitters van de veiligheidsregio's. Dat zijn de burgemeesters Ton Rombouts van de Den Bosch, Rob van Gijzel van Eindhoven en Peter Noordanus van Tilburg.
'Pact van Brabant'Die laatste pleitte eerder deze week al voor zijn 'Pact van Brabant', waarin vluchtelingen evenredig over dorpen en steden in onze provincie worden verdeeld.
Op 8 april komt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar Brabant. De bestuurders zullen hem dan de nieuwe Brabantse werkwijze voorleggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.