Provincie heeft last van dalende rente: drie miljard euro levert steeds minder op - Omroep Brabant

Provincie heeft last van dalende rente: drie miljard euro levert steeds minder op

11 maart 2016 om 13:30
nl
De winnaar wordt opgeroepen om zich te melden. (archieffoto).
De winnaar wordt opgeroepen om zich te melden. (archieffoto).
De ruim drie miljard euro die Brabant op de bank heeft staan levert de komende jaren steeds minder op. Dat komt door de dalende rente. De miljarden zijn afkomstig van de verkoop van energiebedrijf Essent in 2009. Om toch nog rendement te halen, wil de provincie actiever gaan beleggen.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Dat staat in een rapport onder de titel 'Beheer van vermogen in onzekere tijden', dat vrijdag door Provinciale Staten werd besproken. De drie miljard van de provincie moet jaarlijks net zoveel opleveren als voorheen het dividend uit de aandelen Essent, namelijk 122,5 miljoen euro.
MoeilijkerIn het rapport staat dat dit tot nu toe gelukt is, maar dat het de komende jaren steeds moeilijker zal worden. Vanaf dit jaar daalt de verwachte opbrengst tot uiteindelijk nog maar 95 miljoen euro in 2020.
Het huidige beleggingsbeleid wordt omschreven als 'buy and hold'. Door een minder behoudende opstelling zou het vermogen van de provincie meer rendement kunnen opleveren. Maar het uitgangspunt dat speculatie uit den boze is blijft overeind. Ook mogen de beheerders van het vermogen geen hoger dan een gemiddeld rendement nastreven.
StaatsobligatiesVeel geld van de provincie zit in staatsobligaties. Het gaat om de landen Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Finland. Ook zijn er leningen aan banken en gemeenten.
Sinds 2013 zijn provincies verplicht om hun reserves te stallen bij het bij het Ministerie van Financiën in Den Haag, waardoor het Rijk minder geld hoeft te lenen. Geld dat de provincie nu nog in obligaties heeft zitte,n komt nadat ze verlopen zijn automatisch bij het Rijk terecht. De provincie krijgt daar rente van.
VermogensbeheerHet vermogensbeheer werd tot nu toe gedaan door Robeco en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). In het rapport wordt voorgesteld om het hele vermogen de komende jaren onder te brengen bij de BNG.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.