'Nederland probeert hasjboer Van Laarhoven uit Thaise cel te krijgen'

11 maart 2016 om 14:10
nl
Nederland probeert de Tilburgse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven uit zijn Thaise cel te krijgen en naar Nederland te halen. Dat meldt het NRC Handelsblad. Zijn advocaat Gerard Spong is daarover in gesprek met het Openbaar Ministerie in Breda, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Samen kijken ze hoe ze de Thaise autoriteiten zover kunnen krijgen.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

De 55-jarige Van Laarhoven werd in Thailand tot 103 jaar cel veroordeeld, voor witwassen van drugsgeld, waarvan hij er minimaal twintig moet uitzitten en dat overleeft hij mogelijk niet.
Sinds 2014 vastVan Laarhoven, die met zijn Thaise vrouw in Thailand woont, werd in 2014 opgepakt voor witwassen. Volgens de oprichter van coffeeshopketen The Grass Company Johan van Laarhoven is de Thaise justitie pas een onderzoek naar hem gestart nadat er met het Openbaar Ministerie in Nederland informatie werd uitgewisseld.
De Nederlandse justitie liet in 2014 aan de Thaise autoriteiten weten dat Van Laarhoven verdachte was in een witwaszaak en dat hij zijn geld verdiend had met de handel in softdrugs. Nederland verzocht de Thaise overheid om inzicht te geven in verschillende bankrekeningen en bezittingen van de Tilburger die inmiddels in Thailand woonde. Van Laarhoven heeft altijd beweerd onschuldig te zijn.
Vier jaar zitten voor uitleveringVoor hij eventueel uitgeleverd kan worden, moet hij volgens NRC minimaal vier jaar van zijn straf uitzitten. Ook wil hij volgens Spong zijn eveneens veroordeelde vrouw en zijn twee minderjarige kinderen niet achterlaten.
Woensdag werd de huidige top van coffeeshopketen The Grass Company in Den Bosch en Tilburg aangehouden op verdenking van het witwassen van meer dan twintig miljoen euro. Er zouden privé-inkomsten uit de coffeeshops zijn verzwegen voor de Nederlandse belastingdienst, meldde het Openbaar Ministerie. Een van de arrestanten is de 58-jarige Frans van Laarhoven, de broer van Johan van Laarhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.