'Kernreactor Doel mist belangrijk onderdeel dat radioactieve straling filtert'

11 maart 2016 om 14:39
nl
De omstreden Belgische kernreactoren Doel over de grens vlakbij Ossendrecht en Tihange over de grens bij Maastricht, missen volgens de Duitse regering belangrijke filtersystemen. Zulke filters voorkomen dat radioactieve lucht ongefilterd naar buiten gaat.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Een gefilterd overdrukventiel werd in Duitse kernreactoren ingebouwd snel na de ramp in de Sovjet-Russische centrale van Tsjernobyl in 1986. In andere landen werden de reactoren uiterlijk in 2011, na de ramp in het Japanse Fuskushima, uitgerust met zulke filters.
ScheurtjesDe reactoren in Doel en Tihange worden ook 'scheurtjesreactoren' genoemd wegens andere problemen waardoor ze beiden al meerdere keren stil zijn gelegd. Tal van partijen proberen de Belgische staat ertoe te bewegen ze te sluiten. Ook in Midden- en West-Brabant zijn er grote zorgen over de reactoren. België wil ze open houden om aan de energiebehoefte te voldoen.
Donderdag werd bekend dat bijna heel Brabant jodiumtabletten gaat krijgen. De jodiumpillen kunnen worden geslikt op het moment dat zich een ramp voordoet. Bij een kernramp komt radioactief jodium vrij. Dat wordt opgenomen door de schildklier en hierdoor kan je kanker krijgen. Door normaal jodium in de vorm van tabletten te slikken, raakt de schildklier verzadigd. Hierdoor wordt er minder radioactief jodium opgenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.