Wonen in fabrieken: in Eindhoven wordt het steeds normaler

13 maart 2016 om 15:00
nl
Wonen in een oude fabriek of in een leegstaand kantoorgebouw was jarenlang voorbehouden aan krakers. Maar in Eindhoven worden steeds meer moderne én betaalbare huurwoningen gebouwd in oude Philipsfabrieken. Vorig jaar alleen al meer dan 1200.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

De lichtstad is daarmee een lichtend voorbeeld voor de rest van het land. Alleen Maastricht en Amsterdam komen per hoofd van de bevolking in de buurt van deze aantallen.
Gebouw Anton op Strijp S is een heel bijzonder voorbeeld van zo'n omgebouwde fabriek. Jarenlang stond de oude fabriek leeg. Maar nu wonen er 120 mensen in het gebouw. Ze mochten hun kubusvormige loft zelf inrichten.
Duurzaam en innovatief"Het is in de eerste plaats natuurlijk duurzaam en innovatief. Maar daarnaast is het ook heel bijzonder om in zo'n gebouw te mogen wonen", vindt Julia van Pijkeren, één van de bewoners van gebouw Anton.
Een paar honderd meter verderop wordt het nog grootser aangepakt. Honderden bouwvakkers werken daar elke dag aan het transformeren van het oude kantoorgebouw van Philips Lighting tot een enorm appartementencomplex. "In mei worden daar zo'n zeshonderd betaalbare lofts en penthouses opgeleverd", vertelt architect Paul Diederen.
'Niemand vindt het mooi'Diederen is met zijn architectenbureau DiederenDirrix gespecialiseerd in dergelijke klussen. "Het is elke keer weer een enorme uitdaging. Maar in het geval van het gebouw van Philips Lighting nog veel meer.
Het is een heel introvert gebouw, niemand vindt het mooi. Wij veranderen het dusdanig dat het juist een prachtige plek wordt om te wonen."
Geen druppel op een gloeiende plaat"Het transformeren van oude fabrieken en kantoren is geen druppel op een gloeiende plaat", vindt Diederen.
"Het is echt een substantiële bijdrage aan het toevoegen van woningen aan de voorraad, zeker in de binnenstad van Eindhoven. Het is ook een heel duurzame oplossing, omdat we geen oude gebouwen slopen om vervolgens weer nieuwe te bouwen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.