Video

Vergunninghouders P? Nee! Protest tegen parkeerbeleid gemeente Boxtel

12 maart 2016 om 17:50
nl
Ondernemers en inwoners van het centrum van Boxtel zijn niet blij met de gemeente. De gemeente Boxtel gaat de parkeerplekken in een groot gedeelte van het centrum alleen beschikbaar maken voor vergunninghouders. De ondernemers vrezen dat daardoor een gebrek aan parkeerplekken ontstaat, waardoor het winkelend publiek weg blijft.
Profielfoto van van den Hoven Maarten
Geschreven door
van den Hoven Maarten

“Wij zijn heel bang dat het centrum nog meer leeg gaat lopen dan het nu al doet” zegt ondernemer Natasja Willems. Zij heeft een kledingwinkel in het centrum van Boxtel. “Overdag zijn de mensen naar hun werk, maar omdat er een vergunning nodig is, kunnen de mensen niet op die lege plek parkeren. Ik weet niet hoe ze straks nog bij mijn winkel moeten komen. Dan moeten ze heel ver lopen.”
Leegloop CentrumNatasja en veel andere ondernemers vrezen dat het winkelend publiek daarom zal kiezen voor de winkelcentra van omliggende dorpen. “In Schijndel en Best kunnen de mensen hun auto wel neerzetten.”
Ook Yasmine Melis-Elfasi, die een tabakszaak heeft, maakt zich zorgen. "Mijn klanten kunnen dadelijk hun auto niet meer kwijt. Ik ben bang dat ze dan naar Eindhoven of Den Bosch gaan. Daar heb je meer winkels. Ik ga hier klanten door kwijt raken."
Frank Scholman, die opkomt voor de belangen van bewoners in Boxtel die tegen de parkeervergunningen zijn, vindt ook dat er te weinig plek is: “Er zijn wel wat blauwe zones en betaalde parkeerplekken, maar dat zijn er zo weinig dat dat niet gaat werken.” Volgens hem is er nu al gebrek aan parkeerplekken. “Ik wilde laatst op woensdag mijn auto parkeren in de blauwe zone, er waren nog maar vijf plekjes vrij, dan moet je goed zoeken hoor.”
Plek genoegWethouder Herman van Wanrooij vindt helemaal niet dat er te weinig parkeerplek is in het centrum. “Er zijn blauwe zones, plekken waar je vrij kunt parkeren en plekken waar je betaald kunt parkeren. Hoe dichter bij het centrum je komt, des te meer betaalde plekken zijn er.”
Van Wanrooij vindt niet dat er meer vrije plekken moeten komen in het centrum. “Het tarief dat daar geldt is twintig cent per veertien minuten, om hartje centrum te parkeren. Ik vind het aan de mensen zelf om te bepalen of ze dat willen betalen, of liever een stukje lopen naar het centrum.”
De gemeente Boxtel besloot in 2012 al dat er parkeervergunningen ingevoerd moesten worden om de parkeerdruk die komt van industrie-terrein Laardonk en parkerende treinreizigers te verlichten.
Maar ondernemer Natasja Willems vreest dat dit plan voor nog meer problemen gaat zorgen: "Ik houd echt mijn hart vast. Ik ben bang dat Boxtel een spookdorp wordt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.