Rupert L. neergeschoten door politie na dreiging met mes: 'bekende van politie' was paar dagen vrij

13 maart 2016 om 10:14 • Aangepast 21 november 2020 om 12:03
nl
In Eindhoven is zaterdagmiddag de 41-jarige Rupert L. neergeschoten door een politieagent. Dat gebeurde op straat nadat de verdachte met een scherp voorwerp dreigde, bevestigt een politiewoordvoerder. De Eindhovenaar, een bekende van de politie, was nog maar een paar dagen op vrije voeten, zegt zijn advocaat Mark Nillesen tegen Omroep Brabant. L. is door een politiekogel getroffen in de borst en is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De naam van Rupert L. duikt veel op in strafdossiers. De Eindhovenaar is onder meer veroordeeld voor het mishandelen en bedreigen van een agent en voor winkeldiefstal. Vuurwapengevaarlijk is hij niet, verzekert zijn raadsman.
“Er moet dus iets heel bizars in en rondom het huis zijn gebeurd. Iedere agent in Eindhoven kent mijn cliënt en weet om wat voor een man het gaat. Het gaat hier in elk geval niet om een levensgevaarlijke crimineel”, zegt Nillesen.
VechtpartijAan de schietpartij ging een vechtpartij in een huis vooraf. Daarbij waren L. en een andere man betrokken. Onder andere een ruit moest het ontgelden. De politie was naar de woning gegaan om de ruzie te sussen. Daar troffen de agenten de verdachte kort na het middaguur op straat voor zijn woning aan, waarvan de ruit van de voordeur eruit lag.
De Eindhovenaar verzette zich ondanks gebruik van wapenstok en pepperspray hevig tegen zijn arrestatie. Uiteindelijk bedreigde hij de agenten met een scherp voorwerp en sloeg één van hen tegen de grond. De situatie was volgens de politie zo dreigend, dat de agenten zich genoodzaakt voelden hun dienstpistool te trekken en op L. te schieten.
ZIE OOK: Ooggetuige schietpartij Eindhoven in shock: ‘Ongelofelijk dat politie hem neerschoot’
OverlastIn het huis waar de ruzie was, zou een vrouw wonen. Zij was op het moment van de schietpartij niet thuis. Volgens buurtbewoners veroorzaakte L. al langere tijd overlast in de straat. In elk geval niet de afgelopen drie maanden, want toen zat hij in de cel. Of zijn gedrag tegenover buurtbewoners te maken heeft met de vechtpartij, moet nog blijken.
Meteen na de schietpartij kwamen meerdere eenheden van de politie ter plaatse. De straat is voor een paar honderd meter afgezet. Nieuwsgierige buurtbewoners die op straat staan, worden op een afstand gehouden. De situatie is rustig.
ZIE OOK: Neergeschoten Rupert L. vecht voor zijn leven in Catharina Ziekenhuis: ‘Kogel doorboorde long’
Ernstige verwondingenEen traumahelikopter en meerdere ambulances werden opgeroepen om hulp te verlenen. Het slachtoffer zou er ernstig aan toe zijn.
In de straat is de technische recherche aanwezig voor sporenonderzoek.
Omdat de politie betrokken is bij een schietpartij, gaat de Rijksrecherche onderzoek doen naar het handelen van de agenten.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.