Politievakbond ANPV over schietende agent: ‘Dit was noodweer, de vrouw kon niet wegkomen’

13 maart 2016 om 10:14
nl
De politieagent die zaterdagmiddag de 41-jarige crimineel Rupert L. in de borst schoot, handelde uit noodweer. Dat zegt Hans Schoones, voorzitter van politievakbond ANPV, op basis van de beelden die door een buurtbewoner zijn gemaakt. “Je ziet dat de agente niet meer kan wegkomen en dat de verdachte op haar afstormt. Hier is duidelijk sprake van een bedreigende situatie”, zegt de voorzitter tegen Omroep Brabant. Voor de ANPV onderstreept het incident dat politieagenten uitgerust moeten worden met een taser.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

“Dat is een handig apparaat waarmee een agressief persoon in één keer uitgeschakeld kan worden. Wij beschouwen het als het perfecte tussenmiddel”, aldus Schoones.
'Prima middel'Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zei eerder de taser als middel 'prima' te vinden. Volgens hem moet er, als deze wordt toegevoegd aan de middelen die agenten bij zich dragen, dan wel worden gekeken naar het totale aantal.
Onomstreden is het wapen niet. In het buitenland, met name de Verenigde Staten, zijn er volgens critici doden gevallen.
Heftige beeldenDe heftige beelden van de schietpartij zijn gefilmd door een buurtbewoner, die vanuit zijn huis het gewelddadige tafereel vastlegt. Te zien is hoe de politie Rupert L. staande probeert te houden. Plots slaat de sfeer om en stormt L. op de agenten af.
Als de man de agente probeert te verwonden, schiet een andere agent L. neer. “Als de verdachte inderdaad, zoals door de politie wordt geschetst, dreigde met een scherp voorwerp, dan kon de agent niet anders dan op de verdachte te schieten. Een waarschuwingsschot zou niet voldoende zijn geweest.”
Op de beelden is niet duidelijk te zien of L. inderdaad in het bezit was van een steekwapen. Dat moet onderzoek van de Rijksrecherche uitwijzen. “Als de verdachte geen steekwapen bij zich had, dan kan dat nog wel eens zwaar gaan wegen in het onderzoek van het Openbaar Ministerie”, erkent Schoones.
ZIE OOK: Ooggetuige schietpartij Eindhoven in shock
Aan de schietpartij ging een vechtpartij in een huis vooraf. Daarbij werd door de politie onder meer pepperspray en een wapenstok gebruikt. “De verdachte is dus voldoende gewaarschuwd door de politie.” [YouTube:body:https://youtu.be/ysXgPcxLCd4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.