'Meer longkanker in Brabant door intensieve veeteelt'

14 maart 2016 om 14:39
nl
Brabanders krijgen vaker longkanker dan mensen in de rest van Nederland. Tot deze opmerkelijke conclusie komt de vooraanstaande Brabantse oncologisch chirurg Ignas van Bebber. Volgens hem komt dat voor een deel door de intensieve veehouderij in onze provincie.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Van Bebber onderzocht hoeveel mensen de afgelopen jaren een vorm van kanker kregen én hoeveel mensen longkanker kregen. Nu blijken Brabanders in vergelijking met de rest van het land helemaal niet vaker kanker te krijgen. Maar wel vaker longkanker. Daarmee staan we opeens op de tweede plek van Nederland.
"Dat kun je nog niet meteen één op één relateren aan de ammoniakuitstoot of aan fijn stof, dat moet verder onderzocht worden. Maar ik denk wel dat er een heel duidelijke relatie bestaat," vertelt Van Bebber.
GGD ontkentDe GGD ontkent dat er een verband is tussen de intensieve veehouderij en longkanker. "We hebben wel cijfers van het voorkomen van kanker. Ook specifiek van longkanker. Daaruit blijkt wel dat er in het afgelopen decennium in West-Brabant en in de regio Hart voor Brabant een toename van het aantal sterfgevallen door longkanker is geweest. Maar in Zuidoost-Brabant is daar geen sprake van", legt Renske Nijdam van de GGD uit.
Wel zijn alle experts het erover eens dat er gezondheidsrisico's zijn verbonden aan het wonen in een gebied waar ook veel vee wordt gehouden. Nijdam: "Dan gaat het met name om infecties aan de luchtwegen. Ook kan het zijn dat mensen die COPD of astma hebben meer klachten krijgen op het moment dat ze in zo'n gebied wonen."
Dat laatste kan Wil Faber uit Oisterwijk beamen. "Ik heb al mijn hele leven last van astma. Maar sinds er een grote boerderij met veel varkens op een paar honderd meter van mijn huis staat, zijn mijn klachten enorm toegenomen."
Vlaggetjes in de tuinIn haar tuin heeft Faber nu drie vlaggetjes hangen. Daarmee controleert ze elke ochtend uit welke richting de wind komt. "Komt die uit het westen, waar de varkensstallen staan, dan blijven mijn ramen en ventilatiestroken dicht. Ook kom ik dan niet buiten."
Van Bebber benadrukt dat er naast fijn stof, dat dus tot uiteenlopende luchtwegproblemen en misschien dus zelfs tot longkanker kan leiden, ook andere gezondheidsrisico's kleven aan de intensieve veeteelt. "Denk bijvoorbeeld aan ziektes zoals Q-koorts, waaraan een paar jaar geleden nog 24 mensen zijn overleden," zegt Van Bebber.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.