'Moslimvrouwen moeten zich normaal gedragen', schrijven 'Tilburgse NSB'ers' in dreigbrief

14 maart 2016 om 12:16 • Aangepast 21 november 2020 om 12:00
nl
Een groepering, die zich Neo/nazi partij N.S.B. Brabant Tilburg noemt, heeft het gemunt op vrouwen met een hoofddoek. Dit blijkt uit twee dreigbrieven die zijn afgeleverd bij een inwoner van de Tilburgse wijk Reeshof. Er zou aangifte zijn gedaan bij de politie, maar die kon dit nog niet bevestigen.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De briefschrijver wil er met zijn partij desnoods met ‘minder prettige maatregelen op straat of elders voor zorgen dat moslimvrouwen zich vanaf 2016 normaal gaan gedragen’. De partij heeft zich voor zover bekend nergens geregistreerd en is evenmin op internet terug te vinden.

Wachten op privacy instellingen...

'Wij zijn het zat'De actiegroep, of de man of vrouw achter deze club, zegt onder meer: "Wij zijn het zat om aan te zien dat Nederland kapot gaat aan die achterlijke Islam!!!" Ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet het ontgelden: "C.O.A. moet ook bestreden worden met hun achterlijk sociaal beleid voor die vluchtelingen." Een woordvoerder van het COA zegt dat hij niet op de hoogte is van de oproep. "En ik denk ook dat de groep bij ons aan het verkeerde adres is, want wij gaan niet over het sociaal beleid van vluchtelingen."
De actiegroep vindt dat het belang van ‘de echte Nederlander’ moet prevaleren. Hoofddoeken dragen vindt ze ‘achterlijk gedoe’.
Gebrekkig NederlandsDe organisatie schrijft letterlijk dat ze ‘al uit 55 rechtse extreme leden bestaat die toezien dat de islam uiteindelijk verdreven gaat worden’. De brieven, die voor zover bekend alleen in Tilburg zouden zijn verspreid, worden behalve door hun dreigende taal ook gekenmerkt door gebrekkig Nederlands. De actiegroep sluit haar schrijven af met onder meer de kreet Heil Wilders.
'Dit is bizar'Alexander van Hattem, fractievoorzitter van de Partij Voor de Vrijheid in Brabant, zegt dat zijn partij hiermee niets te maken heeft. "Dit is bizar en ik heb geen behoefte hier verder op in te gaan."
Ook Constant Kusters, de voorman van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie, wil weinig woorden vuil maken aan de dreigbrieven. "Dit is het werk van een enkele idioot, deze partij bestaat helemaal niet! Hier moet je gewoon zo weinig mogelijk aandacht aan besteden." 'Hele groot impact'De eerste brief en een pamflet werden in januari ontvangen en werden ’s nachts in de brievenbus gestopt. De tweede brief was vorige week donderdag achtergelaten op de auto van het doelwit van de partij. De ontvanger meldt op Facebook dat de brief ‘een hele groot impact heeft op de ouders en zusjes’ van de persoon op wie de actie is gericht. Hij vraagt zich af of er meer mensen in zijn buurt ‘zoiets’ hebben gekregen.
'Verschillende plekken in Tilburg-West'Op Facebook wordt inmiddels gemeld dat het handgeschreven pamflet op ‘verschillende plekken in Tilburg-West’ is verspreid. Op dit papiertje wordt moslims (zonder hen als zodanig te noemen) gesommeerd te vertrekken naar ‘voormalig kamp Berg Belsen’.
Hiermee wordt het krijgsgevangenen- en concentratiekamp in Duitsland bedoeld waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 70.000 mensen zijn omgekomen. ‘Bergen Belsen‘ was één van de grotere concentratiekampen in Duitsland.
'Walgelijk zieke actie'Op Facebook is boos en verontwaardigd gereageerd op de brieven. De ene reactie spreekt van een grap, van ‘wannabi nazipubers’; anderen noemen het een walgelijke, zieke actie. Velen zeggen dat we hier te doen hebben met mensen met een laag IQ.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.