Oekraïne-referendum: Son en Breugel moet vier extra stemlokalen openen

14 maart 2016 om 15:21
nl
De gemeente Son en Breugel moet vier extra stemlokalen openen voor het Oekraïne-referendum op 6 april. De rechtbank in Den Bosch heeft dit maandagmiddag bepaald. De gemeenteraad had eerder besloten dat drie stembureaus voldoende was.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De rechter deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door het Forum voor Democratie. Dit is één van de partijen binnen het samenwerkingsverband GeenPeil, dat het initiatief nam tot het referendum.
Steun van familie BuijtelsHet Forum kreeg steun van de familie Buijtels uit Son en Breugel, die zich ook ergerde aan het feit dat er in haar gemeente minder stemlokalen open zullen zijn dan bij verkiezingen. Tijdens de laatste verkiezingen, die van vorig jaar voor Provinciale Staten, konden kiezers nog terecht op tien plekken.
Toine Buytels uit Son en Breugel maakte zich zo boos over het feit dat er minder stembureaus zouden komen, dat hij aanbood de stemmers met zijn auto naar de stemlokalen te brengen. Hij is blij met de uitspraak van de rechter. ''Ik sprong een gat in de lucht. Dit is precies wat we wilden.''
'Democratisch genomen besluit'De zitting diende vorige week maandag. Volgens het Forum voor Democratie handelt de gemeente Son en Breugel in strijd met Europese regels. Door het kleine aantal stemlokalen, is het volgens het Forum voor gehandicapten veel moeilijker om te gaan stemmen. Terwijl zij volgens het Europese recht gelijk behandeld moeten worden. Ook is het kleine aantal stemlokalen volgens het Forum een inperking van het recht op vrije meningsuiting.
In de ogen van de gemeente is het een door de gemeenteraad van Son en Breugel democratisch genomen besluit om drie stemlokalen beschikbaar te stellen. Hier heeft het forum, volgens Burgemeester en Wethouders, dan ook niks over te zeggen.
'Drempel te hoog'De gemeente gaat nu vier extra stemlokalen klaarmaken voor het referendum. ''We gaan het uitvoeren. Daar willen we het bij laten'', vertelt een woordvoerder van de gemeente.
De rechter oordeelde dat de drempel om te gaan stemmen een stuk hoger wordt als er zeven stemplekken komen te vervallen. Hij vindt dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met de organisatie van het stemmen bij verkiezingen en referenda. Zo kan volgens de rechter worden vermeden dat hiermee de uitkomst, al dan niet onbedoeld, wordt beïnvloed.
Eigen onderzoek naar aantal stembureausOmroep Brabant onderzocht hoeveel stemlokalen verschillende gemeenten in onze provincie beschikbaar stellen voor het referendum. Bekijk hier hoeveel stemlokalen jouw gemeente opent op 6 april.
Het referendum van 6 april gaat over een overeenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Daarin worden afspraken gemaakt over nauwere samenwerking op politiek, cultureel en economisch gebied.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.