Militair historicus: 'Hoogste onderscheiding voor commando's in Roosendaal is oeuvreprijs'

15 maart 2016 om 08:55
nl
"De Militaire Willemsorde die dinsdag wordt uitgereikt aan het Korps Commando Troepen moet gezien worden als een soort oeuvreprijs." Dat zegt militair historicus Arthur ten Cate.
Profielfoto van Waalen Jan
Geschreven door
Waalen Jan

De hoogste militaire onderscheiding wordt dinsdag door koning Willem-Alexander uitgereikt op het Binnenhof in Den Haag. Daarbij is ook minister Hennis-Plasschaert van Defensie aanwezig
Optelsom van prestatiesHet is een waardering voor moed, beleid en trouw die de commando's aan de dag hebben gelegd tijdens verschillende operaties in Zuid-Afghanistan. "Het is een optelsom van prestaties", zegt Ten Cate. De commando's zijn gelegerd in de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal.
ZIE OOK: Kroon, keizer en admiraal: de Willems-Orde kregen ze allemaal
De militaire Willemsorde wordt hoogst zelden uitgereikt. Kort na de oorlog kregen een aantal militairen de waardering voor hun inzet voor het vaderland, maar daarna bleef het ruim vijftig jaar stil. Pas in deze eeuw  kregen twee commando's persoonlijk een Willemsorde. Een van hen was Bosschenaar Marco Kroon.
Gevaarlijkste opdrachtenHet Korps Commandotroepen was in de periode van 2005 tot en met 2010 actief in het zuiden van Afghanistan. Ze kregen er de gevaarlijkste opdrachten, diep in het vijandelijk gebied.
Bij de acties valt het leiderschap van de officieren bij de eenheid op. Die hebben slim en goed geopereerd, volgens Ten Cate, die een boek schreef over de Afghaanse periode van het korps.
Verliezen beperktDe Willemsorde werd al wel eerder aan complete eenheden uitgereikt, maar het ging dan om Nederlandse en buitenlandse divisies die opereerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Wat opvalt is dat de inzet van de Commando's niet alleen gevaarlijk is, maar ook succesvol. "We weten uit onderzoek dat in Afghanistan de vijand hevige verliezen zijn toegebracht, terwijl aan eigen zijde de verliezen beperkt zijn gebleven."  
Moed en trouwDe trouw bleek bijvoorbeeld tijdens de operatie waarbij commando Kevin van de Rijdt om het leven kwam. Tijdens een hinderlaag lag deze commando gewond in niemandsland.
Zes commando's boden zich vrijwillig aan om het open veld in te gaan om hem terug te halen. Zij trotseerden het gevaar. "En de optelsom van dit soort voorbeelden rechtvaardigt een oeuvreprijs", zegt Ten Cate.
De uitreiking van de Militaire Willemsorde is dinsdagochtend om tien uur rechtstreeks te zien op Omroep Brabant TV en op deze site.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.