PSV uit de Champions League na bloedstollende penaltyreeks tegen Atlético Madrid

16 maart 2016 om 00:29 • Aangepast 21 november 2020 om 11:59
PSV heeft dinsdag in de achtste finale van de Champions League vanaf 11 meter moeten buigen voor Atlético Madrid. De ploeg van trainer Phillip Cocu hield de Spaanse topclub in Madrid op 0-0, net als tijdens de eerste confrontatie in Eindhoven.
Profielfoto van van Doorn Bert
van Doorn Bert

De beslissing moest na een doelpuntloze verlenging vallen vanaf de strafschopstip. Beide clubs schoten de eerste zeven penalty's raak, maar de daaropvolgende misser van Luciano Narsingh betekende het einde van het Europese seizoen van PSV (8-7).

PSV startte met versterkte defensieIn de wetenschap dat één doelpunt genoeg kon zijn, besloot Cocu zich in de return vooral te concentreren op het voorkomen van tegentreffers. Hij stuurde daarom een versterkte defensie het veld in, met Nicolas Isimat als extra slot op de deur. PSV vreesde een stormloop van Atlético in de openingsfase, maar meer dan een bescheiden windvlaagje stelde de Spaanse start niet voor.

Toch kregen de Madrilenen na een kwartier ineens een grote kans op de openingstreffer. Antoine Griezmann dook plotseling vrij op voor Jeroen Zoet, maar net als in de thuiswedstrijd voorkwam de PSV-keeper een treffer van de Franse spits. De ploeg van Cocu zocht geduldig naar de ruimtes om zelf te voetballen en nam in de loop van de eerste helft brutaal het initiatief. De ijzersterke defensie van Atlético, die nauwelijks tegentreffers incasseert, gaf echter weinig weg.

Wereldpartij van doelman Jeroen ZoetEen paar minuten voor rust onderscheidde Zoet zich opnieuw, door een kopbal van Griezmann uit zijn doel te ranselen in een fase waarin de thuisclub weer wat sterker werd. Met Fernando Torres als extra spits ging de vechtersploeg van trainer Diego Simeone in de tweede helft steeds nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt. PSV hield echter knap stand en was in de 58e minuut heel dicht bij een treffer. Een schot van Jürgen Locadia belandde via de onderarm van keeper Jan Oblak op de paal.

In het laatste half uur beperkte PSV zich vooral tot tegenhouden. Een paar minuten voor tijd ontsnapte de Eindhovense club, toen Zoet een schot van Torres met hulp van de paal uit zijn doel hield. Een verlenging was het resultaat.

In het extra half uur leek Atlético steeds moedelozer te worden. Bij de spaarzame kansen van de thuisclub stond Zoet steeds in de weg. Het zenuwslopende gevecht draaide uit op strafschoppen, waarin invaller Narsingh de schlemiel werd met zijn trap op de lat.

LiveblogOmroep Brabant deed dinsdagavond verslag van de wedstrijd in een liveblog. De blog kan je hier in een groot scherm teruglezen.