Video

'U ging door het vuur voor vrede en veiligheid': Koning reikt Willems-Orde uit aan commando's

15 maart 2016 om 14:06 • Aangepast 21 november 2020 om 11:59
nl
Het Korps Commandotroepen heeft dinsdag op het Binnenhof van koning Willem-Alexander de hoogste en oudste onderscheiding van Nederland ontvangen: de Militaire Willems-Orde.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel en Mathijs Pennings
Geschreven door
Sebastiaan Quekel en Mathijs Pennings

De elite-eenheid met de groene baret heeft de Willems-Orde gekregen voor zijn optreden in Afghanistan van 2005 tot en met 2010. Het is voor het eerst sinds 1947 dat een hele Nederlandse eenheid deze dapperheidsonderscheiding ontvangt.
ZIE OOK: 'Hoogste onderscheiding voor commando's is oeuvreprijs'
Wel kregen de afgelopen jaren twee leden van het Korps al een Militaire Willems-Orde. In 2009 ontving Marco Kroon de onderscheiding en twee jaar geleden was Gijs Tuinman aan de beurt. Allebei werden ze geëerd vanwege hun inzet in Afghanistan.

Wachten op privacy instellingen...

In 1947 werd de Militaire Willems-Orde voor het laatst aan een Nederlandse eenheid uitgereikt. De Onderzeedienst kreeg de onderscheiding voor de inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna gebeurde het nog een keer, maar ging het om een buitenlandse eenheid die de onderscheiding mocht ontvangen. De 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade kreeg de Willems-Orde in 2006 voor haar getoonde moed tijdens de operatie Market Garden in 1944.
ZIE OOK: Wat doet het Korps Commandotroepen precies?

Wachten op privacy instellingen...

Het motto van het Korps CommandotroepenTijdens de ceremonie waren zo'n 25 tot 30 militairen te zien. Rond tien voor halfelf werden de militaire vaandels het plein binnengedragen. De vaandels zijn belangrijk voor de commandotroepen, omdat de commando's bij de vaandels hun eed of gelofte afleggen. Om drie over halfelf betrad de Koning en zijn gevolg het Binnenhof.
De minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert hield een toespraak waarin ze het werk van het Korps uitvoerig prees. "Doorgaan waar anderen noodgedwongen stoppen. Dat is het motto van het Korps Commandotroepen."

Wachten op privacy instellingen...

Moed, beleid en trouwNa de speech van Hennis-Plasschaert sprak de Koning het Roosendaalse korps toe. "Wie de verslagen leest en verhalen hoort, heeft diep ontzag", zo zei hij. Hij prees niet alleen de heldenmoed van de commando's, maar ook de sociale kracht van het korps. "Wij weten dat vrede en veiligheid niet alleen met wapens te winnen zijn. Vertrouwen begint bij contact. U zocht de mensen op."
Ook gaf de Koning zijn waardering voor de opbouwwerkzaamheden in Afghanistan. "De militairen van het Korps Commandotroepen onderscheiden zich door uitstekende daden van moed, beleid en trouw. U bent door het vuur gegaan voor vrede en veiligheid", zo besloot de Koning zijn toespraak. Om daarna de Militaire Willems-Orde aan het militaire vaandel te bevestigen. Het vaandel rustte in de handen van de commandant van het Korps Commandotroepen: Jelte Groen.
Na de uitreiking klonk het Wilhelmus over het Binnenhof. Commandant Groen droeg het met de Willems-Orde behangen vaandel vervolgens weer over aan de vaandeldragers die met de onderscheiding een rondgang maakten over het Binnenhof.

Wachten op privacy instellingen...

Enorme waardering"Je zou het een oeuvreprijs kunnen noemen voor de periode in Afghanistan. In vijf jaar tijd heeft het korps meer dan 170 operaties uitgevoerd, Daar zijn zoveel bijzondere handelingen verricht dat de Koning heeft besloten de Willems-Orde uit te reiken. Door iedereen, ook oud-veteranen en oud-commando's wordt dit gezien als een enorme waardering voor het hele korps. De onderscheiding is niet alleen bedoeld voor de groene baretten, maar ook voor alle ondersteunende troepen", aldus commandant Jelte Groen.
De Militaire Willems-Orde is sinds de instelling in 1815 ruim 6000 keer uitgereikt. Er zijn nog vier dragers in leven. Het zijn de Brit Ken Mayhew (geboren in 1917), de Amerikaan Edward Fulmer (1919) en de Nederlanders Marco Kroon (1970) en Gijs Tuinman (1979).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.