Video

Helmonders strijden voor erkenning doodgeboren dochtertje: petitie ruim 80.000 keer gesteund

15 maart 2016 om 09:39
nl
Terence en Petra Polak uit Helmond willen niets liever dan officiële erkenning voor hun dochtertje Raven. Omdat het kindje dood werd geboren, is het niet ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP). En dus bestaat het officieel niet.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Dinsdagmiddag overhandigt het stel een petitie aan de Tweede Kamer om het probleem aan te pakken. Inmiddels is de petitie al door ruim 82.000 mensen gesteund. BNR meldt dinsdag dat een Kamermeerderheid nu pleit voor betere registratie van doodgeborenen.
‘Mijn positie als vader wordt erkend’Dat zou geweldig zijn, erkent Terence Polak. “Het is een onderdeel van de verwerking, en het zorgt ervoor dat je er op de gemeente niet steeds mee wordt geconfronteerd”,  aldus de Helmonder die dinsdag naar Den Haag afreist.
“Het voorkomt dat mensen zeggen: ‘Gefeliciteerd met je eerste of tweede kindje!’ Terwijl je eigenlijk al een kindje hebt gehad.” Dat ligt gevoelig, meent Polak. “Mensen bij de gemeente willen een stukje klantvriendelijkheid bieden, maar het wringt. Mijn positie als vader wordt ontkend.”
'Enkel een papiertje'De geboorteaangifte van een kindje dat dood wordt geboren, is verplicht. Dat geldt voor een doodgeboren kindje na een zwangerschap van 24 weken of langer. Het kind wordt dan niet opgenomen in het BRP.
“Er gebeurt te weinig. Je krijgt enkel een papiertje, een akte van een levenloos geboren kind, en daar mag je het als ouders mee doen. Officiële registratie zorgt voor een stukje erkenning”, aldus Polak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.