Ingestort pand Den Bosch was vorig jaar nog geïnspecteerd

15 maart 2016 om 13:58
nl
Monumentenwacht Noord-Brabant heeft vorig jaar het ingestorte pand op de Markt in Den Bosch nog geïnspecteerd. Dat zegt de eigenaresse van het pand tegen Omroep Brabant. Uit het rapport zou niet blijken dat er grootscheeps onderhoud nodig was. Er moesten alleen een aantal kozijnen vervangen worden. De Monumentenwacht bevestigt dat er een inspectie is geweest. "Het was de eerste keer," zegt directeur Jacques Akerboom van Monumentenwacht.
Profielfoto van Heyster Saskia van
Geschreven door
Heyster Saskia van

Daarvoor was eigenaresse Trudie Clingeborg-Hoedemakers uit Lienden in gesprek met een lokale aannemer. Het pand was wel net helemaal geschilderd. Vanwege het Jeroen Bosch-jaar moest het pand er piekfijn uit zien, want het zou ook onderdeel zijn van het lichtspektakel Bosch by Night.
Pand in goede staatDe eigenaresse heeft het rapport van de Monumentenwacht ook voorgelegd aan deskundigen en volgens haar concluderen die ook dat er in het rapport geen aanwijzingen zijn dat het pand in slechte staat verkeerde.
Trudie Clingeborg-Hoedemakers vindt het vreselijk wat er is gebeurd. Als eigenaresse houdt de gemeente haar verantwoordelijk voor het opruimen van het puin. Wanneer dat gaat gebeuren kan ze nog niet zeggen en ook niet hoe groot de financiële strop is door het instorten. "Het belangrijkste is dat er niemand gewond is geraakt. Al het andere komt daarna. De verzekering en de deskundigen moeten zich er nu over buigen. Zolang het onderzoek nog loopt weet ik ook niks."[YouTube:body:https://youtu.be/ZpysjYJE3UE]HerbouwenHoedemakers hoopt dat er zo spoedig mogelijk begonnen kan worden met het opruimen. "Eigenlijk zou ik willen dat het zo snel mogelijk opgeruimd wordt en dat het pand weer herbouwd wordt in de oude staat. Maar ik weet helemaal niet wat er gaat gebeuren en wat mijn rechten en plichten daarin zijn."
Het gebouw is al sinds 1972 in handen van de familie. Hoedemakers heeft er goede herinneringen aan. "Ik ben een geboren Bossche en we gingen daar vroeger altijd kijken als tijdens carnaval Knilles werd onthuld. Het is intriest dat het pand er nu niet meer is."
Eerste keer inspectieDe Monumentenwacht bevestigt dat er een inspectie is geweest in oktober vorig jaar. "De eigenaar neemt vrijwillig een abonnement op de Monumentenwacht en daar hoort een inspectie dan bij," vertelt directeur Jacques Akerboom. Over de inhoud van het inspectierapport wil hij niets kwijt. "Het inspectierapport dat we maken is vertrouwelijk voor de eigenaar."
Volgens de directeur was het de eerste keer dat het pand geïnspecteerd werd door de Monumentenwacht. "Het was wat wij noemen een non-destructief onderzoek," zegt Akerboom. "Dat betekent dat we geen gaten boren in balken of muren om te controleren of iets verrot is." Het gaat volgens hem dan puur met kijken. "En soms maken we ook schoon, bijvoorbeeld de dakgoten."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.