Video

'Beleggen heeft niks met je brood te maken', kinderen leren alles over geld

15 maart 2016 om 13:49
nl
Gegiechel in de klas als bankier Patrick Koolen over beleggen begint. Veel kinderen van basisschool De Spelelier in Boxtel denken dan altijd nog aan de bammetjes in hun broodtrommeltje. Misschien is beleggen nog iets te ingewikkeld voor ze. Maar leren over geld sparen en uitgeven, is geen overbodige luxe.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

Deze week is de Week van het Geld begonnen. Bankiers in den lande trekken hun mooiste pak niet voor de klant aan, maar voor de schoolkinderen. Patrick Koolen van Van Lanschot uit Den Bosch doet elk jaar mee. "Eigenlijk zou ik best willen ruilen met de juf," zegt hij.
Deel sparen, deel uitgevenKoolen hoopt dat omgaan met geld een vast leeronderdeel wordt op school. "Kinderen tussen de 14 en 18 jaar hebben soms al schulden en komen zelfs in de schuldsanering terecht", zegt Koolen. "Met deze lessen hopen we dat te voorkomen. Mijn belangrijkste les is dat je een deel moet sparen en een deel moet uitgeven, een combinatie van die twee."
De kinderen leren in de klas spelenderwijs over geld. Neeltje geeft toe dat ze flink moeite heeft met sparen. Veel gaat op aan kleding. "Maar ik moet het toch echt gaan doen." Andere kinderen zeggen al te sparen. Senn: "Als ik iets leuks zie en ik heb genoeg geld op de bank, zeggen mijn ouders altijd dat ik het niet meteen moet kopen. Want ik kan later nog iets leukers zien."
Shoppen? Gewoon niet aan denkenVolgens bankier Patrick Koolen is op te grote voet leven nog steeds de grootste fout die mensen maken met hun geld. Zijn belangrijkste tip voor volwassenen met een spaarcentje is beleggen. Daar is het volgens hem nu een goede tijd voor. "Beleggen kun je nu al vanaf twintig euro."
De kinderen hebben nog niet genoeg geld voor zakenbank Van Lanschot. Maar dit kan natuurlijk veranderen. "Dit zijn de klanten van de toekomst," zegt Patrick. De kinderen willen best multimiljonair worden. "Veel sparen dus", zegt Senn. En shoppen? "Gewoon niet aan denken", zeg Noa.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.