Video

Archief Land van Cuijk moet weg uit Grave: 'Alsof je de ziel hier weghaalt'

15 maart 2016 om 23:49
nl
Zo'n tweeduizend keer per jaar worden in Grave de archieven van het Land van Cuijk geraadpleegd. Ze worden beheerd door het BHIC, het Brabants Historisch Informatie Centrum. Maar door bezuinigingen moet het archief weg uit Grave en gaat het naar Den Bosch. Tot verdriet van de bezoekers.
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

Het archief van het Land van Cuijk, gevestigd in hetzelfde gebouw als het stadhuis van Grave, herbergt historisch materiaal uit plaatsen als Cuijk, Grave, Boxmeer en Mill, vanaf de veertiende eeuw tot nu. Per jaar wordt het zo'n tweeduizend keer geraadpleegd, vaak door geschiedenisfanaten van heemkundekringen en mensen die hun stamboom uitzoeken.
DigitaliserenMaar de deuren gaan dicht in Grave. "Door bezuinigingen zijn we genoodzaakt het archief van Grave te verhuizen naar onze hoofdvestiging in Den Bosch", zegt René Bastiaanse, directeur van het BHIC. "Ik begrijp dat dat voor veel bezoekers vervelend is, maar het is niet anders. We gaan nu in ieder geval het meest geraadpleegde materiaal digitaliseren en zo via de computer voor de bezoekers toegankelijk maken."
Niet iedereen is hier gelukkig mee. Velen willen gewoon papier, een boek, in handen hebben en niet naar een scherm staren. Naar Den Bosch gaan om het archief te bezoeken, vinden ze te omslachtig. "Stel dat je maar een uurtje in het archief wil duiken. Dat is toch niet te doen. Bovendien kun je in Den Bosch niet goed parkeren."
Toeristische trekpleisterLeny van Lieshout van de Stichting Graeft Voort begrijpt er ook niets van. "Juist nu de regio zich als een toeristische trekpleister op de kaart wil zetten, sluiten ze hier het archief. Alsof je de ziel uit de regio haalt", zegt een verontwaardigde Van Lieshout.
Raadsleden uit Grave willen nu ook dat het archief voor de regio behouden blijft. Dit terwijl ze zelf de oorzaak van het probleem zijn door de bezuiniging op te leggen. Dinsdagavond probeert de gemeenteraad van Grave nog te redden wat er te redden is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.