Bosschenaar Floris Vanderven hoopt op miljoenendeal met Chinees antiek op de Tefaf - Omroep Brabant
Video

Bosschenaar Floris Vanderven hoopt op miljoenendeal met Chinees antiek op de Tefaf

16 maart 2016 om 19:10
nl
Floris Vanderven stamt uit een familie van Bossche middenstanders. Zelf koos hij jaren geleden voor de handel in Aziatisch antiek. Inmiddels hoort hij op dat gebied bij de top tien van de wereld en werd hij ook dit jaar weer uitgenodigd op de Tefaf, de internationale kunst- en antiekbeurs in Maastricht.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Voor de meeste mensen is het een spannende wereld. Klanten uit de hele wereld komen naar Maastricht. Het zijn verzamelaars, museummedewerkers en kunstliefhebbers, kijkers én kopers. Mensen ook die niet meteen schrikken van flinke bedragen. Bij Vanderven kan je terecht vanaf vijfhonderd euro maar aan een prachtig groot bronzen bassin, gemaakt in China in 500 voor Christus, hangt een discreet prijskaartje van ruim twee miljoen euro.
ToppuntVoor Floris en Nynke is de Tefaf het toppunt van hun jaar. Op deze beurs kunnen ze de meest bijzondere voorwerpen uit hun collectie laten zien aan een internationaal publiek dat op zoek is naar mooie en bijzondere dingen. Om te kopen maar ook om naar te kijken en om van te genieten. "Ik heb hier het geld niet voor", zegt een oudere dame die door de stand van Vanderven dwaalt. "Maar voor de prijs van een kaartje kan ik wel een heleboel mooie dingen zien."
Voor openingstijd maken de twee Bosschenaren elke dag een rondje langs de stands van hun collega's. Zelf zitten ze in de Aziatische kunst maar dat wil niet zeggen dat ze niet van andere dingen kunnen genieten. En het hoort bij het vak. Floris: "Als ik bij iemand thuis kom met mijn Chinese vaas en ik herken de vroege Picasso niet die er aan de muur hangt, is dat toch een beetje ongemakkelijk."
Hij blijft in Den Bosch Door het internet kan hij veel doen vanuit Den Bosch, de stad waar zijn voorouders al winkeliers waren. Al zal reizen er altijd bijhoren.Veel Aziatische kunst verkoopt Vanderven op een beurs in Sjanghai en klanten die tienduizenden euro's besteden aan oude en bijzondere voorwerpen nemen zelden genoegen met een foto op internet; ze willen hun aankoop aanraken voordat ze een definitieve beslissing nemen. "Het heeft me een wereldburger gemaakt,"zegt Floris.
De Tefaf duurt nog tot en met zondag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.