Bedreigde burgemeesters willen speciaal fonds om criminaliteit in te dammen, minister zegt geld toe

16 maart 2016 om 17:58
nl
Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen wil dat het kabinet zorgt voor een betere bescherming van bedreigde lokale bestuurders. Woensdag vroeg hij in de Tweede Kamer om een speciaal fonds van het rijk voor de beveiliging van burgemeesters en wethouders. Minister Plasterk kwam even later met de oplossing.
Profielfoto van Maarten Bakker
Geschreven door
Maarten Bakker

Volgens Boelhouwer moeten lokale bestuurders nu nog vaak van de gemeenteraad goedkeuring  krijgen om bewakingscamera's, hekken of rolluiken te plaatsen. Die kan lastige vragen daarover gaan stellen. "Ik ken collega's in Brabant die er dan maar niet om vragen."
Direct na afloop kreeg de burgemeester van Gilze en Rijen een toezeggende mail met antwoorden van minister van Binnenlandse Zaken Plasterk. ''Daarin staat dat we als burgemeesters niet moeten afwachten als er sprake is van een dreiging. De minister stelt dan direct geld beschikbaar voor beveiliging. Achteraf gaat hij dat geld dan weer terughalen bij de gemeente'', zo legt Boelhouwer uit.
Druk wordt onderschatBoelhouwer vindt dat de druk van de georganiseerde misdaad op het lokale bestuur in Zuid-Nederland onderschat wordt. "Er is grote onbekendheid in de rest van Nederland over de zwaarheid van de drugscriminaliteit."
Criminelen zouden zelf ook veel geld uitgeven aan het intimideren en bedreigen van wethouders en burgemeesters. Dan zou de Rijksoverheid ook bereid moeten zijn om mee te betalen aan een goede beveiliging van bestuurders. "De kosten daarvan kunnen behoorlijk in de papieren lopen."
'We aarzelen niet terug te slaan'Boelhouwer kondigde in de Tweede Kamer aan dat hij zelf harder wil optreden tegen burgers die zich schuldig maken aan bedreiging van bestuurders en ook ambtenaren. "We aarzelen niet om keihard terug te slaan."
Mensen die zich schuldig maken aan intimidatie en bedreiging, kunnen nog maar moeilijk een vergunning krijgen van de gemeente.
'Grimmige sfeer' Heesch heeft stemming beïnvloedDe Tweede Kamer wilde woensdag ook weten of lokale politici in de gemeente Bernheze zijn beïnvloed door intimidaties en bedreigingen, toen ze vorige maand besloten dat er geen asielzoekerscentrum in Heesch komt.
Voorzitter Annemieke Boellaard van de D66-raadsfractie antwoordde dat de "grimmige sfeer" in het dorp inderdaad invloed had op de stemming in de gemeenteraad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.