Oranje Zwart en Sparta '18 spelen voorlopig niet na vechtpartij, bepaalt KNVB

17 maart 2016 om 14:45
nl
De eerste elftallen van het Helmondse Oranje Zwart en Sparta ’18 komen voorlopig niet in actie. De tuchtcommissie van de KNVB heeft dit bepaald. Aanleiding is de enorme vechtpartij na de competitiewedstrijd tussen de twee teams. Die was afgelopen zondag in het Noord-Limburgse Sevenum.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De KNVB heeft hangende het onderzoek besloten beide teams aan de kant te houden. Oranje Zwart had de voetbalbond woensdag al gevraagd om de thuiswedstrijd van zondag tegen Panningen niet door te laten gaan. Een woordvoerder van de bond meldt dat de tuchtcommissie het besluit zelfstandig heeft genomen.
'Spelers te aangeslagen'Bij Oranje Zwart kunnen ze leven met het besluit van de KNVB. ''Veel van onze jongens zijn nog te aangeslagen om zondag te kunnen spelen. We hebben deze week nog niet eens kunnen trainen'', legt secretaris Rabi Bouterfas van de Helmondse club uit.
De kans is groot dat de teams ook in het paasweekend aan de kant blijven. Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat naar verwachting eind volgende week een zitting plaatsvindt waar een delegatie van de twee clubs, de scheidsrechter en een bondsofficial hun zegje gaan doen. Daarna neemt de tuchtcommissie een besluit over het hervatten van de competitie en eventuele straffen.
Club heeft het voorlopig gehad met de gemeenteOranje Zwart ligt inmiddels ook overhoop met wethouder Frans Stienen van de gemeente Helmond. Het bestuur van de club heeft het gevoel dat de wethouder van Oranje Zwart af wil. Bestuursleden zeggen dat ze Stienen de afgelopen vier jaar nog niet één keer gesproken hebben. Dit ontkent de gemeente Helmond stellig. “Wij nemen afstand van deze uitspraak”, schrijft de raad in een brief.
Spelers en supporters van Oranje Zwart vochten afgelopen weekend met supporters van Sparta '18. Voor Stienen was hiermee de maat vol. Hij vindt dat de KNVB harder moet optreden tegen de Helmondse club. Het bestuur van Oranje Zwart vindt dat Stienen zich onprofessioneel gedraagt. Daarom heeft het de contacten met Burgemeester en Wethouders voorlopig verbroken.
ZIE OOK: 'Onze jongens moesten rennen voor hun leven', KNVB onderzoekt vechtpartij Sparta'18 en Oranje-Zwart
'Er is veel overleg geweest'De beschuldiging dat er de laatste jaren weinig contact is geweest tussen Oranje Zwart en de gemeente, veegt de raad van tafel. “Naast veelvuldig ambtelijk overleg heeft wethouder Stienen deze collegeperiode vijf keer met voorzitters en bestuursleden overleg gevoerd met de vereniging”, schrijft ze.
In deze vijf bijeenkomsten is volgens de raad met Oranje Zwart gesproken over tal van zaken, zoals de toekomstvisie, de rol van een externe adviseur, groei van de vereniging en de relatie met de overige amateurvoetbalclubs en Helmond Sport.
ZIE OOK: Oranje Zwart vraagt KNVB om vrije zondag na ongeregeldheden tegen Sparta ‘18
'KNVB moet harder optreden'De raad schaart zich achter de woorden van Stienen. “Wij zijn van mening dat de KNVB bij herhaaldelijke incidenten in het amateurvoetbal in het algemeen harder op mag treden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.