Wat betekent de dood van Rupert Lodovica voor betrokken agent? Politiewetenschapper legt uit

17 maart 2016 om 14:44
nl
Het overlijden van Rupert Lodovica (41) is voor de betrokken politieagent ‘buitengewoon ingrijpend en emotioneel’. Aan de schietpartij kan de agent een langdurig trauma overhouden. Dat zegt politiewetenschapper Jaap Timmer tegen Omroep Brabant. De expert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam baseert zich onder meer op eerdere incidenten waarbij een politieagent zich genoodzaakt voelde iemand neer te schieten.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgens Timmer is er een reële kans dat de betrokken politieagent langdurig last zal hebben van het spraakmakende incident in Eindhoven. “Daarmee doel ik niet alleen op het emotionele en sociale aspect, maar ook op het juridische. Het kan jaren duren tot er een uitspraak wordt gedaan in deze zaak”, zegt Timmer.
'Het zijn geen koele kikkers'De wetenschapper benadrukt dat geen enkele agent er plezier aan beleeft om iemand neer te schieten. “We hebben in Nederland menselijke politieagenten die niet ongevoelig zijn voor dergelijke gebeurtenissen. Het zijn geen koele kikkers, zoiets nemen ze echt wel mee naar huis.”
Een politieagent wordt intern op het politiebureau opgevangen zodra die iemand heeft neergeschoten, weet Timmer. “De agent wordt dan onderdeel van een omvangrijk zorgtraject. Hij wordt geholpen door psychologen en maatschappelijk werkers met als doel de kans op een geestelijk trauma zoveel mogelijk te verkleinen.”
ZIE OOK: Ooggetuige schietpartij Eindhoven in shock: ‘Ongelooflijk dat politie Rupert neerschoot’
'Er is veel begrip en steun'Op Omroep Brabant en diverse internetfora is er opvallend veel steun voor de politieagent. Ruim zeventig procent van onze lezers vindt op basis van de videobeelden dat de politieagent accuraat heeft gehandeld. Het imago van de politie is daarom niet aangetast, zegt Hans Schoones, voorzitter van politievakbond ANPV.
“Er is veel begrip en steun voor de manier waarop de politie dit heeft aangepakt. Als het gaat om het waarborgen van de veiligheid is er veel vertrouwen in de politie. Dat blijkt nu ook weer. Veel mensen zijn van mening dat de situatie alarmerend genoeg was om op deze manier in te grijpen”, constateert de voorzitter.
ZIE OOK: Politievakbond ANPV over schietende agent: ‘Dit was noodweer, de vrouw kon niet wegkomen’
DoodslagToch kan de agent in het slechtste geval aangeklaagd worden voor doodslag. “Als het Openbaar Ministerie niet tot vervolging overgaat, kunnen de nabestaanden via het Gerechtshof alsnog vervolging afdwingen”, legt Timmer uit. “Dat proces kan jaren duren.”
Het komt zelden voor dat verdachten overlijden aan de gevolgen van politiekogels. In dat opzicht is de dood van Lodovica uitzonderlijk te noemen. “Er lopen tienduizenden agenten op straat die miljoenen publiekscontacten onderhouden. Dan is het gemiddelde van drie doden per jaar een bijzonder klein geheel. Of de dood van Lodovica invloed heeft op het onderzoek? Nee, dat staat daar los van. Het gaat erom of deze politieagent juist heeft gehandeld. Daar staat zijn overlijden los van.”
RapportDe verwachting is dat het onderzoek van Rijksrecherche over een paar weken klaar is. Dat rapport wordt vervolgens doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Die beslist uiteindelijk of de betrokken agent wel of niet strafrechtelijk vervolgd wordt. [YouTube:body:https://youtu.be/ysXgPcxLCd4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.