'Ook aanpak in ons land van misdragingen in Madrid', supportersvereniging wil PSV-fans aanspreken

17 maart 2016 om 12:56
nl
De Kamerfractie van de Partij van de Arbeid wil weten of ook ministers en burgemeesters in ons land de misdragingen van PSV-aanhangers, dinsdag in de Spaanse hoofdstad Madrid, kunnen aanpakken. Fans van de Eindhovense club zouden onder meer bedelaars voor de gek hebben gehouden.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Het Openbaar Ministerie in Spanje onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd op het Plaza Mayor en PSV kondigde aan dat het hard gaat optreden. In het actualiteitenprogramma Nieuwsuur zei de Spaanse premier Rajoy dat deze 'barbaren vervolgd moeten worden voor deze onmenselijkheid'. hij noemde het 'een van de walgelijkste dingen die hij ooit heeft gezien'.
Supportersvereniging PSV wil graag met de clubleiding in gesprek en fans, als hun namen bekend zijn, aanspreken op hun gedrag, zo laat ze donderdag desgevraagd weten.
'Bedelaars belachelijk gemaakt'PSV-fans misdroegen zich vóór de Champions-Leaguewedstrijd tegen Atlético Madrid tegen vrouwelijke bedelaars. De berichtgeving hierover maakte de afgelopen dagen veel reacties los. Ook van aanhangers van de Eindhovense club, die media berichten van het 'sensatiezoeken'. Zo zouden bedelaars zouden eveneens misdragen hebben en heeft een aantal PSV-fans juist voor hen eten en drinken gekocht. Filmpjes zouden zodanig gemonteerd zijn waardoor een verkeerd of onvolledig beeld is ontstaan, zo wordt ook beweerd. Fans die dit stellen, willen dit echter niet toelichten.
Een aantal is van mening dat PSV zich beter had moet laten informeren voordat algemeen directeur Toon Gerbrands met een reactie kwam.
'Afschuw en plaatsvervangende schaamte'Het zijn de Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken die in de pen zijn geklommen. Ze vinden dat de ministers Ard van der Steur van Justitie en Edith Schippers van Sport zich eveneens moeten uitspreken over het wangedrag. "Voelt u ook de afschuw en de plaatsvervangende schaamte voor de wijze waarop die Nederlanders zich in Madrid hebben gedragen?", zo staat in de Kamervragen.
'Aanslag op grondrechten'De PvdA'ers wijzen het kabinet op de berichten dat de Spaanse justitie het ‘wangedrag van zichzelf voetbalsupporters noemende Nederlanders' gaat onderzoeken. De Spaanse aanklager liet donderdag weten dat er mogelijk sprake is van geweest van vernedering en een aanslag op grondrechten en de waardigheid van de slachtoffers. \
Marcouch en Van Dekken spreken van racistisch gedrag. Ze willen verder weten of burgemeesters van de gemeenten waar zich misdragende PSV-fans wonen, overwogen of besloten hebben om in actie te komen. Het tweetal denkt aan het opleggen van vrijheid beperkende maatregelen als een meldplicht.
'PSV treedt hard op'PSV heeft al aangekondigd dat het hard gaat optreden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.