Stroomstootwapen standaard in uitrusting agent? Dood Rupert Lodovica zwengelt discussie weer aan

17 maart 2016 om 16:20
nl
Minister Van der Steur neemt rond de zomer een besluit over een eventuele proef met tasers bij de politie. De pilot moet uitwijzen of het stroomstootwapen een nuttige aanvulling is op de uitrusting van agenten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan NOS.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De discussie over de taser is opnieuw aangezwengeld door de schietpartij in Eindhoven van afgelopen zaterdag. De 41-jarige Rupert Lodovica werd op de Wassenaarstraat van dichtbij neergeschoten door een politieagent. Dat gebeurde na een ruzie midden op straat.
'Perfect tussenmiddel'Voor politievakbond ANPV onderstreept de schietpartij dat politieagenten uitgerust moeten worden met een taser. “Dat is een handig apparaat waarmee agressieve mensen in één keer uitgeschakeld kunnen worden. Wij beschouwen het als het perfecte tussenmiddel”, vertelde voorzitter Hans Schoones tegen Omroep Brabant.
Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zei eerder de taser als middel 'prima' te vinden. Volgens hem moet er, als de taser wordt toegevoegd aan de uitrusting van de agenten, wel worden gekeken naar het totale aantal wapens.
ZIE OOK: Wat betekent de dood van Rupert Lodovica (41) voor betrokken agent? Politiewetenschapper legt uit
OmstredenPolitievakbonden pleiten al jaren voor de invoering van het stroomstootwapen. Onwil in de politiek en financiën houden de invoering van de taser tegen. Onomstreden is het wapen niet. In het buitenland, met name de Verenigde Staten, zijn er volgens critici doden gevallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.