Video

'Duik onder voordat de Duitsers je vinden!' Achterhuis van Anne Frank als escaperoom in Valkenswaard

17 maart 2016 om 20:05 • Aangepast 21 november 2020 om 11:54
nl
In Valkenswaard kun je zogenaamd onderduiken voor de Duitsers in het Achterhuis van Anne Frank. Dat kan in een zogeheten escaperoom. "Laat je met je vrienden opsluiten in het Achterhuis van Anne Frank en duik onder voordat de Duitsers je vinden", zo schreeuwt een reclameslogan. Uitbater Thijs Verberne (19) begrijpt de ophef niet zo. "Ik wil niemand beledigen, maar kinderen juist wat van de geschiedenis meegeven."
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Over smaak valt niet te twisten, maar of het onderduikadres van de vermoorde Anne Frank een gepast thema is voor een escaperoom? Wat voor de één een gruwelijke herinnering is aan de Tweede Wereldoorlog, is voor de ander een manier om geld te verdienen.
Angst voor de kampen"Je komt in de schoenen van Anne Frank te staan. Jullie besluiten onder te duiken uit angst dat ook jullie weggestuurd worden naar de kampen. Je komt voor verschillende uitdagingen te staan. Met de constante dreiging van Duitsers die elk moment binnen kunnen vallen zullen jullie deze uitdagingen toch moeten overwinnen, zo valt te lezen op de website.
Een escaperoom is een kamer waaruit je door middel van spelelementen moet zien te ontsnappen. Escaperooms zijn vaak gebonden aan een thema. Een thema dat een bepaalde sfeer weergeeft om het spel uitdagend te maken. Zo zijn er escaperooms die ingericht zijn als een bank die moet worden overvallen.
Escape Bunker Valkenswaard maakt sinds donderdagmiddag reclame voor het spel rondom het leven van het bekende joodse meisje uit Amsterdam.
SmakeloosOp Twitter spreken mensen zich er al negatief over uit en wordt opgeroepen om vergunningen in te trekken.

Wachten op privacy instellingen...

"Ik heb lang nagedacht of ik dit thema moet gebruiken", zegt Verberne tegen Omroep Brabant. "De escaperoom volgt delen van het dagboek van Anne Frank, zo kunnen spelers ook nog wat leren", legt hij uit.
Volgens hem is het thema absoluut niet te zwaar. "Ik heb nog bijna geen negatieve reacties gehad. Ik had eerlijk gezegd veel meer commentaar verwacht." Hij zegt niemand te willen beledigen. "Meningen verschillen", zo licht hij toe.
Vechten tegen DuitsersHet Achterhuis is niet het enige Tweede Wereldoorlogthema dat het bedrijf aanbiedt. Spelers kunnen ook kiezen om zogenaamd tegen de Duitsers te vechten in een ondergrondse escaperoom. Die gaat overigens pas in mei van dit jaar open, zo staat op de website.
"Het thema Tweede Wereldoorlog past perfect in de ruimte", zo zegt Verberne. "Dit was vroeger ook echt een bunker in de oorlog. Vanuit hier werden radiosignalen afgeluisterd."
Burgemeester Ederveen van Valkenswaard kondigde aan vrijdag te onderzoeken of de escaperoom wel aan alle voorwaarden voldoet. De Anne Frank Stichting was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.